Доступність посилання

ТОП новини

«Ґрінпіс»: судно Arctic Sunrise і активістів знову затримали – за зрив роботи нафтової платформи в Норвегії


Активісти «Ґрінпісу» часто йдуть на ризиковані акції екологічних протестів, архівне фото
Активісти «Ґрінпісу» часто йдуть на ризиковані акції екологічних протестів, архівне фото

Екологічна організація Greenpeace повідомила про нове затримання її судна «Арктик Санрайз» і активістів – цього разу внаслідок того, що вони перешкоджали роботі норвезької нафтовидобувної платформи в Арктиці.

За повідомленням, інцидент стався в четвер: Берегова охорона Норвегії арештувала судно, його екіпаж і активістів після того, як члени «Ґрінпісу» протягом кількох годин не давали працювати найпівнічнішій наразі норвезькій нафтовидобувній платформі, запливши до її охоронної зони на надувних човнах і байдарках.

Активісти вимагали від уряду Норвегії припинити буріння свердловин і видобування нафти в Арктиці.

За їхніми словами, восени вони продовжать боротьбу проти буріння свердловин і видобування нафти в Арктиці вже в суді.

Судно Arctic Sunrise, що належить організації Greenpeace і ходить під прапором Нідерландів, стало широко відоме 2013 року після схожого протесту проти видобування нафти в Арктиці біля однієї з російських нафтовидобувних платформ у Баренцевому морі. Тоді судно, членів екіпажу, активістів і журналістів арештувала Росія; людей тримали під арештом кілька місяців, судно близько року. Людей із судна спершу звинувачували в «піратстві», потім перекваліфікували звинувачення на «хуліганство» і врешті відпустили за амністією після того, як Міжнародний трибунал із морського права ухвалив, що Росія повинна звільнити людей і судно. Міжнародний арбітраж із морського права в нідерландській Гаазі 2015 року визнав Росію винною в порушенні Конвенції ООН про морське право у зв’язку з тими подіями. Місяць тому цей арбітраж ухвалив, що Росія має сплатити 5 мільйонів 400 тисяч євро відшкодування за захоплення 2013 року 30 учасників акції протесту екологічної організації Greenpeace проти видобування нафти в Арктиці і їхнього судна.

XS
SM
MD
LG