Доступність посилання

ТОП новини

Обшуки в Криму: ФСБ заявляє про ліквідацію в Бахчисараї осередку «Хізб ут-Тахрір»


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Російські силовики в окупованому Криму стверджують, що ліквідували бахчисарайський осередок забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір», повідомляє російська агенція «ТАСС» з посиланням на регіональне управління ФСБ Росії.

«Слідчим відділом УФСБ у Криму та місті Севастополі щодо шістьох її членів порушено кримінальну справу за ч.1-2 ст. 205.5 («Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації»)», – мовиться у повідомленні.

За інформацією російських силовиків, тривають оперативно-слідчі заходи.

Вранці 11 жовтня з’явилось повідомлення, що в Бахчисараї у будинках декількох кримських татар російські силовики проводять обшуки.

Захисники вже заарештованих і засуджених раніше у «справі Хізб ут-Тахрір» кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» у 2003 році, включивши організацію до списку об’єднань, названих «терористичними». Цю російську заборону Москва на порушення міжнародного права намагається насаджувати і в окупованому нею українському Криму, хоча в Україні ця організація діє легально.

Після анексії Росією українського Криму на півострові ФСБ проводить регулярні обшуки та допити журналістів, активістів, громадських діячів. Правозахисники називають це «боротьбою з інакомисленням».

XS
SM
MD
LG