Доступність посилання

ТОП новини

Путін: спроби обмежити контакти парламентаріїв і ввести санкції є неприпустимі


Володимир Путін
Володимир Путін

Президент Росії Володимир Путін заявив про спроби на міжнародній арені обмежити прямі контакти і спілкування законодавців в рамках міжпарламентських структур. Про це, як повідомляють російські ЗМІ, він сказав 14 жовтня у Санкт-Петербурзі.

«На жаль, ми бачимо, що останнім часом все активніше робляться спроби обмежити прямі контакти і спілкування законодавців. Маю на увазі практику введення дискримінаційних обмежень і санкційних списків, в яких найчастіше фігурують і парламентарії. Вважаємо таку практику неприпустимою, шкідливою і просто дурною», – сказав Путін.

Російські ЗМІ не повідомляють, чи вказував Володимир Путін у своїх висловлюваннях безпосередньо на ситуацію із російською делегацією у Парламентській асамблеї Ради Європи. Водночас повідомляється, що, на думку російського президента, ситуація, коли в рамках міжпарламентських структур «утискаються цілі делегації», є контрпродуктивною.

«Це, на наш погляд, суперечить принципам вільної міжпарламентської співпраці, суверенного права кожної держави висловлювати і цивілізовано, відкрито захищати свою точку зору», – сказав Путін.

У квітні 2014 року російська делегація у ПАРЄ була позбавлена права голосу через незаконну анексію українського Криму. Росія у відповідь відмовилася від участі у всіх заходах ПАРЄ. І після закінчення терміну первісних обмежень на початку 2016 року Росія не повернулася до ПАРЄ, побоюючись нових санкцій. У червні 2017 року Росія припинила свої фінансові внески до Ради Європи.

11 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію, яка закликає майбутній саміт Ради Європи «гармонізувати» правила участі країн-членів в обох статутних органах Ради Європи – Парламентській асамблеї, де Росія не бере участі через побоювання нових санкцій, і Комітеті міністрів, де щодо неї санкцій і не накладали. Це, на думку дипломатів, не виключає повернення російської делегації до ПАРЄ.

XS
SM
MD
LG