Доступність посилання

ТОП новини

В Астані розпочинається новий раунд переговорів щодо Сирії


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

В Астані сьогодні відкривається черговий раунд мирних переговорів щодо Сирії. За даними МЗС Казахстану, всі сторони переговорів, включаючи представників уряду Сирії і сирійської збройної опозиції, підтвердили свою участь.

«Майбутня зустріч спрямована на збереження досягнутих результатів для зміцнення режиму припинення бойових дій в Сирії, а також посилення зусиль в рамках подальшої стабілізації ситуації в країні на етапі переходу до політичного врегулювання кризи», – мовиться в повідомленні МЗС Казахстану.

Пленарне засідання заплановане на вівторок, 31 жовтня. Сьогодні ж відбудуться окремі зустрічі для обговорення порядку денного.

На сесії за посередництва Росії, Туреччини та Ірану будуть присутні представники сирійського уряду і деяких повстанських груп, Сполучені Штати, ООН і Йорданія теж відправлять, як у попередні рази, своїх представників.

За підсумками попереднього, шостого, раунду переговорів в Астані 14–16 вересня було оголошено про створення чотирьох зон безпеки в Сирії. Сирійська опозиція тоді заявила, що відмовляється приймати Іран як гаранта безпеки в зонах деескалації в Сирії.

Росія, Туреччина та Іран виступають спонсорами переговорів щодо Сирії в Астані, які проходять окремо від міжсирійських переговорів, що їх ведуть у Женеві за посередництва ООН.

Росія та Іран в шестирічній громадянській війні в Сирії, яка, за оцінками, забрала життя 330 тисяч людей, підтримують уряд президента Сирії Башара Асада. Туреччина і Сполучені Штати підтримують різні опозиційні сили і їхні збройні формування.

XS
SM
MD
LG