Доступність посилання

ТОП новини

MI6: установка, з якої збили «Боїнг» на Донбасі, має російське походження


Уламок літака рейсу MH17, збитого над Донбасом, липень 2014 року
Уламок літака рейсу MH17, збитого над Донбасом, липень 2014 року

Британська розвідка MI6 впевнена, що ракетна установка, з якої збили малайзійський літак рейсу MH17 у небі над Донбасом, має російське походження, мовиться в щорічній доповіді комітету з розвідки й безпеки парламенту Великої Британії.

«Росія веде інформаційну війну в масовому масштабі. Один із ранніх прикладів цього – надзвичайно інтенсивна, багатоканальна спроба пропаганди, щоб переконати світ у тому, що Росія не несе відповідальності за збиття літака MH17 (абсолютна неправда: ми знаємо, і не маємо ніякого сумніву, що російські військові надали і згодом вивезли назад ракетну пускову установку)», – мовиться в звіті.

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною збройного конфлікту на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто перебував на борту.

Наприкінці вересня 2016 року міжнародна Спільна слідча група під керівництвом прокуратури Нідерландів оголосила перші попередні офіційні підсумки розслідування. У доповіді йдеться про те, що зенітно-ракетна установка «Бук», із якої збили «Боїнг», була доставлена на територію України з Росії. Місце пуску ракети – селище Первомайське, яке перебувало під контролем бойовиків, контрольованих Росією. До числа підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб.

У Кремлі заявили, що доповідь не можна вважати «остаточною правдою», а висновки слідчих у Москві назвали «попередніми». У МЗС Росії назвали доповідь «упередженою».

XS
SM
MD
LG