Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: 86% українців вважає боротьбу з корупцією в Україні повністю або переважно неуспішною


Більшість українців (86%) вважає боротьбу з корупцією в країні повністю або переважно неуспішною. Про це свідчать результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

Згідно з результатами опитування, 60,2% українців вважають боротьбу з корупцією в Україні повністю провальною, 25,7% – переважно неуспішною, але є і певні успіхи, 7,8% вважають таку боротьбу переважно успішною, але в якій є чимало невирішених проблем, і лише 1,2% назвали боротьбу з корупцією успішною.

Водночас 60,3% респондентів вважають, що у більшості випадків відповідальність за відсутність покарань для корумпованих чиновників несе президент, 42,3% – Верховна Рада, 36,9% – суди, які ухвалюють рішення щодо притягнення до відповідальності корупціонерів, 29,5% – нові антикорупційні органи (НАБУ і САП) і 25,5% – правоохоронні органи (Генпрокуратура, СБУ).

На запитання «чи давали ви кому-небудь хабар або подарунок протягом 2017 року за ту чи іншу дію або рішення на вашу користь?» понад половина (60,5%) респондентів відповіла, що не давали і не пропонували, 14,4% відмовилися відповідати на запитання, 10,1% зізналися, що давали гроші, 7,1% – давали у вигляді подарунка, 5% сказали, що не давали, хоча у них просили або вимагали, 2,9% не змогли відповісти.

Опитування провели Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 23 жовтня до 5 листопада 2017 року за фінансової підтримки програми USAID. Були опитані 1614 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донбасу, теоретична похибка вибірки не перевищує 2,6%.

28 листопада аналітичний центр США International Republic Institute (IRI) оприлюднив опитування, відповідно до якого, 46% українців назвали корупцію головною проблемою для України. На запитання про те, яка проблема має найбільший вплив на них на особистому рівні, крім інфляції, українці назвали конфлікт на Донбасі (28%) і безробіття (26%).

XS
SM
MD
LG