Доступність посилання

ТОП новини

Данилюк: вимагаю відставки Луценка


Олекснадр Данилюк
Олекснадр Данилюк

Міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що вимагає відставки генерального прокурора Юрія Луценка.

«Випадкова» зустріч в Амстердамі Юрія Луценко з Ігорем Коломойським (бізнесмен, колишній власник «Приватбанку» – ред.) саме напередодні суду в Лондоні викликає ще більше питань. Окрім цього, генеральний прокурор дискредитував себе атаками на нові антикорупційні органи та неспроможній довести до суду важливі для країни справи. Таким чином він дискредитує перед українським народом та міжнародними партнерами президента та парламент, які довірили йому таку важливу функцію, та владу в цілому, і тому, має піти у відставку. Я вимагаю відставки Луценка», – заявив Данилюк під час брифінгу в Києві.

Він додав, що арешт судом у Лондоні активів колишніх власників «Приватбанку» відбувся «не завдяки підтримці прокуратури, а незважаючи на всі прямі спроби з боку Генеральної прокуратури завадити цьому процесу».

«Затягується розслідування справ щодо дій колишніх керівників і власників «Приватбанку». Державним «Приватбанком» було ініційовано порушення п’яти кримінальних справ, що наразі розслідуються Генеральною прокуратурою України, зокрема щодо доведення банку до неплатоспроможності, незаконного виведення різними способами коштів з банку, неналежного використання конфіденційної інформації з серверів банку. Однак, жодна із цих справ на сьогоднішній день не була передана на розгляд до суду оскільки досудові розслідування у даних провадженнях просуваються вкрай повільно, а в деяких із справ слідчі дії взагалі не ведуться», – заявив Данилюк.

Він зазначив, що Генеральна прокуратура порушила низку кримінальних справ з приводу «начебто незаконних дій» службових осіб «Приватбанку», Міністерства фінансів та НБУ.

У Генпрокуратурі наразі цих заяв не коментували.

20 грудня прес-служба «Приватбанку» повідомила, що Високий суд Англії 19 грудня видав наказ про всесвітній арешт активів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, а також шести компаній, які, ймовірно, їм належать на суму понад 2,5 мільярда доларів. За повідомленням, суд ухвалив рішення за позовом «Приватбанку» проти своїх колишніх власників і керівників – Коломойського і Боголюбова.

Міністерство фінансів України привітало цей наказ Лондонського суду.

Водночас бізнесмен Ігор Коломойський у коментарі ТСН.ua заявив, що «це тимчасовий арешт на час розгляду справи в суді».

У грудні минулого року уряд ухвалив рішення про націоналізацію «Приватбанку». Нині власником фінустанови є Міністерство фінансів. Це було частиною домовленостей із колишніми власниками фінансової установи.

Упродовж червня цього року бізнесмен, один з колишніх акціонерів «Приватбанку» Ігор Коломойський подав до суду низку позовів, направлених проти уряду, НБУ та «Приватбанку».

Заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова заявляла, що розгляд позовів щодо націоналізації «Приватбанку» не може завершитися поверненням фінустанови попереднім власникам.

XS
SM
MD
LG