Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі подав позов до Мін’юсту і ГПУ з проханням визнати незаконними дії щодо екстрадиційної перевірки


Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Лідер партії «Рух нових сил» Міхеїл Саакашвілі подав позов до Мін’юсту і Генпрокуратури з проханням визнати незаконними дії щодо екстрадиційної перевірки. Про це повідомляє прес-служба партії «Рух нових сил».

За словами адвоката Саакашвілі Руслана Чорнолуцького, Україна вже двічі отримувала від Грузії клопотання щодо екстрадиції Міхеїла Саакашвілі, двічі Україна відмовляла.

«У вересні Грузія звернулась втретє. Ми не погоджуємось з екстрадиційною перевіркою, яку наприкінці жовтня розпочав Мін’юст і частину перевірки передав у прокуратуру міста Києва. Ми отримали інформацію, що ця перевірка закінчиться до кінця цього місяця», – зазначив адвокат.

Наприкінці листопада Мін’юст і ГПУ не дали відповіді на запит Радіо Свобода про результати екстрадиційної перевірки щодо Міхеїла Саакашвілі.

30 листопада Радіо Свобода отримало відповідь від Мін’юсту на свій запит від 11 жовтня, в якій міністерство повідомило, що станом на сьогоднішній день не отримало документів про результати екстрадиційної перевірки від органів прокуратури. «Водночас ми хочемо наголосити, що Міхеїл Саакашвілі постійно подає позови до українських судів з метою отримання статусу біженця. Щойно завершиться екстрадиційна перевірка, ми зможемо продовжити процес розгляду запиту про екстрадицію, розглянути ці висновки та на їх основі перейти до наступних етапів екстрадиційної процедури», – заявляють у Мін’юсті.

При цьому Генеральна прокуратура України у відповідь на запит Радіо Свобода 2 жовтня 2017 року повідомила, що перевірку має здійснювати Мін’юст, оскільки кримінальні справи, порушені проти Саакашвілі в Грузії, перебувають на розгляді в Тбіліському міському суді.

У жовтні Державна міграційна служба України заявляла, що є підстави для видворення з України колишнього президента Грузії, лідера партії «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі. У відомстві заявляли, що Саакашвілі ігнорує питання врегулювання свого правового статусу.

Генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що ДМС відмовила Саакашвілі у наданні статусу біженця і наразі відсутні «будь-які спеціальні обставини», які могли б унеможливити депортацію або екстрадицію Саакашвілі.

Після цього Міхеїл Саакашвілі повідомив, що Державна міграційна служба України не відповіла на його запит про захист і не надавала йому ніяких документів, які б оскаржували його право перебувати в Україні.

Саакашвілі 10 вересня потрапив на територію України, не пройшовши прикордонного контролю. У липні Міхеїл Саакашвілі указом президента України втратив українське громадянство. Чинність його закордонного паспорта громадянина України після втрати громадянства скасована.

Проти Саакашвілі порушена низка кримінальних справ у його рідній Грузії, яка вже тривалий час домагається від України його видачі.

Наприкінці липня президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства України Міхеїла Саакашвілі, за повідомленнями, через свідоме подання неправдивих відомостей при набутті українського громадянства.

XS
SM
MD
LG