Доступність посилання

ТОП новини

НСЖУ закликає Порошенка відреагувати на умовний термін фігурантові справи про вбивство журналіста


Суддя оголошує вирок у справі про напад на журналіста газети «Вєсті» В’ячеслава Веремія, 22 грудня 2017 року
Суддя оголошує вирок у справі про напад на журналіста газети «Вєсті» В’ячеслава Веремія, 22 грудня 2017 року

Національна спілка журналістів закликає президента України Петра Порошенка відреагувати на рішення суду про умовний термін ув’язнення для підозрюваного у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія в часи Євромайдану.

«Національна спілка журналістів України вимагає від президента, генпрокурора і міністра внутрішніх справ дати політичну і правову оцінку діям співробітників МВС та ГПУ, а також рішенню Шевченківського районного суду у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія», – написав на своїй сторінці у Facebook голова НСЖУ Сергій Томіленко.

НСЖУ називає це рішення суду ганебним і закликає правоохоронців оскаржити його в апеляції.

«Для того, щоб українське суспільство отримало чіткий сигнал, що журналістів бити не можна, а за вбивство журналіста карають жорстоко і невідворотньо – потрібна чітка позиція перших осіб держави… Потрібна чітка політична оцінка рішення суду і дій правоохоронних органів, які надали суду такі матеріали, котрі зробили можливим ганебний вирок. Оцінка, яка унеможливить залишення вироку без змін апеляційною інстанцією і підготовку такої якості матеріалів слідством у подальшому», – додав Томіленко.

Шевченківський райсуд Києва 22 грудня вирішив засудити до чотирьох років позбавлення волі з випробувальним терміном два роки Юрія Крисіна, обвинувачуваного у справі Веремія.

Прокуратура обвинувачувала його в «хуліганстві, тобто грубому порушенні громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, вчинене групою осіб, із застосуванням предмета, спеціально пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень». Прокуратура просила про 6-річне ув’язнення для Крисіна, і після оголошення вироку заявила про намір його оскаржити.

Крисін у суді визнав себе винним у хуліганстві.

Журналіста газети «Вєсті» вбили в Києві вночі 19 лютого 2014 року. Як повідомив сайт видання, Веремій разом із колегою на автомобілі повертався після роботи на Майдані, де виконував редакційне завдання. На розі вулиць Володимирської і Великої Житомирської в Києві на таксі, в якому вони їхали, напали невідомі особи з бейсбольними битками і зброєю, в касках, камуфляжі і чорних масках. Журналіст помер у лікарні швидкої допомоги від вогнепального поранення в живіт.

XS
SM
MD
LG