Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко подякував Німеччині та Франції за допомогу у звільненні полонених


Обмін полоненими на Донбасі, поблизу Горлівки, 27 грудня 2017 року
Обмін полоненими на Донбасі, поблизу Горлівки, 27 грудня 2017 року

Президент України Петро Порошенко подякував канцлеру Німеччини Ангелі Меркель та президенту Франції Емманюелю Макрону за допомогу у звільненні українських заручників з полону. Про це він сказав в аеропорту у Харкові, куди прилетіли гелікоптери зі звільненими українцями.

«Окремо хотів би подякувати нашим партнерам по «нормандському формату» – Франції та Німеччині. Канцлеру Німеччини Ангелі Меркель, яка, коли здавалось вже зірвався обмін, робила все можливе, щоб сьогоднішній день став можливим. Президенту Франції Емманюелю Макрону, який своїми рішучими діями і у складі «нормандського формату», і окремо робив все можливе, щоб повернути українців додому, як це передбачено Мінськими угодами», – сказав Порошенко.

Крім того, він відзначив участь посла Франції та представника Посольства Німеччини в сьогоднішній зустрічі звільнених українців.

Раніше сьогодні канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Емманюель Макрон у спільній заяві привітали обмін заручниками, і закликали сторони конфлікту сприяти обміну тих, хто все ще залишається в неволі. Лідери Франції і Німеччини закликали також забезпечити повний доступ Міжнародному комітету Червоного Хреста та підтримати МКЧХ у пошуку зниклих безвісти.

Упродовж останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований. 27 грудня на Донбасі між українською стороною й підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін заручниками.

За даними прокуратури, остаточні цифри обміну за формулою «74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.) на 306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.)» – 73 на 233. У свою чергу, бойовики угруповання «ДНР» на своїх сайтах заявили, що кількість звільнених уточнюється.

Після цього обміну, за даними СБУ, в полоні проросійських бойовиків залишаються 103 українських заручники.

XS
SM
MD
LG