Доступність посилання

ТОП новини

Путін ратифікував угоду з Сирією про використання військово-морської бази в Тартусі


Російський військовий корабель «Адмірал Кузнецов» у сирійському порту Тартус, 8 січня 2012 року
Російський військовий корабель «Адмірал Кузнецов» у сирійському порту Тартус, 8 січня 2012 року

Президент Росії Володимир Путін 29 грудня ратифікував угоду про розширення бази російського Військово-морського флоту в сирійському порту Тартусі. Закон опублікований на офіційному інтернет-порталі правової інформації Росії.

Згідно з угодою, Сирія передає Росії в безоплатне користування ділянки землі в районі порту, а також нерухоме майно. У міністерстві оборони Росії відзначили, що угода дозволяє збільшити територію пункту матеріально-технічного забезпечення ВМФ до 24 гектарів. При цьому Росія може користуватися інфраструктурою порту – стаціонарними причалами і складськими об'єктами.

Витрати на розширення бази складуть 3,2 мільярда рублів на рік.

Документ обумовлює, що одночасно в Тартусі можуть перебувати 11 кораблів. Угода, підписана 18 січня 2017 року, діє 49 років. Передбачається можливість його автоматичного продовження на 25-річні періоди.

Рада федерації, верхня палата російського парламенту, 26 грудня схвалила закон про ратифікацію угоди між Москвою та сирійським урядом Башара Асада про дислокацію російських військ на військово-морській базі в середземноморському порту Тартус.

Москва, яка упродовж тривалого часу є союзницею Дамаска, у вересні 2015 року розпочала повітряну кампанію у Сирії задля підтримки режиму президента Башара аль-Асада.

Російські військові також зберігають свою присутність у Сирії на авіабазі Хмеймім у провінції Латакія.

XS
SM
MD
LG