Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані загинули ще двоє протестувальників


Протестувальниця у Тегерані, 30 грудня 2017 року
Протестувальниця у Тегерані, 30 грудня 2017 року

Ще двоє протестувальників загинули в Ірані, де антиурядові акції протесту тривають вже п’ятий день, попри спроби влади зупинити їх суворими попередженнями і блокуванням соцмереж.

Напівофіційне новинне агентство ILNA повідомляє, що це сталося у місті Ізех на південному заході Ірану. Агенція цитує місцевого члена парламенту Хедаята Хадемі, за словами якого, протестувальники загинули у ніч на 1 січня.

Ще декілька людей були поранені, додав чиновник. «Я поки що не знаю, чи вчорашня стрілянина була з боку протестувальників чи поліції», – сказав він.

30 грудня у Доруді на заході Ірану також загинули двоє протестувальників. Влада заперечила свою причетність до цих смертей.

Поліція арештувала сотні демонстрантів. Президент Хасан Роугані 31 грудня заявив, що громадяни «абсолютно вільні» критикувати владу і протестувати, але застеріг від насильства.

Президент США Дональд Трамп вкотре висловився на підтримку протестувальників, критикуючи іранську владу за «закриття інтернету» і звинувачуючи її у порушенні прав учасників акцій.

Антиурядові акції, що почалися в Ірані 28 грудня на знак протесту проти росту цін, тривають у кількох містах, зокрема Тегерані, Санандажі, Карманшасі.

Влада Ірану заблокувала доступ до популярних соцмереж. Користувачі заявили про неможливість користуватися Instagram і Telegram 31 грудня. Обидва сервіси є популярними серед іранців і зручними для призначення місць зустрічі демонстрантів, які висловлюють невдоволення ростом цін і невиконаними обіцянками президента Хасана Роугані щодо свободи слова і зборів.

31 грудня у соцмережах поширювали відео, з якого видно, що для розгону акцій у Тегерані влада застосувала водомети.

За останній період ціни на багато основних продуктів харчування зросли в Ірані на 40 відсотків. За даними центрального банку країни, інфляція становить близько 10 відсотків. Безробіття в цьому фінансовому році склало 12,4 відсотка, що майже на півтора відсотка більше, ніж торік. Із 80 мільйонів населення Ірану – близько 3,2 мільйони громадян є безробітними.

XS
SM
MD
LG