Доступність посилання

ТОП новини

Росія: заворушення в Ірані є внутрішньою справою країни


Жінка на території Тегеранського університету намагається врятуватися від дії сльозогінного газу, Іран, 30 грудня 2017 року
Жінка на території Тегеранського університету намагається врятуватися від дії сльозогінного газу, Іран, 30 грудня 2017 року

Росія вважає масові заворушення в Ірані внутрішньою справою цієї країни і сподівається, що ситуація буде розвиватися без кровопролиття, заявили 1 січня в МЗС Росії.

«Висловлюємо сподівання, що ситуація не розвиватиметься за сценарієм насильства і кровопролиття. Неприпустиме зовнішнє втручання, яке дестабілізує обстановку», – цитують російські інформагенції заяву зовнішньополітичного відомства.

Раніше 1 січня президент Ірану Хасан Роугані назвав заворушення, під час яких загинули, за різними даними, від 10 до 15 протестувальників, шансом для вирішення проблем країни.

Президент США Дональд Трамп на події в Ірані відреагував у традиційний для себе спосіб – через повідомлення в мережі Twitter. «Іранський народ був репресований впродовж багатьох років. Ці люди спраглі їжі та свободи. Разом із правами людини багатство Ірану розкрадається. Настав час для змін!» – вважає Трамп.

Антиурядові акції, що почалися в Ірані 28 грудня на знак протесту проти росту цін, тривають у кількох містах, зокрема Тегерані, Санандажі, Карманшасі. Невдовзі після початку протестів до соціальних додалися політичні вимоги, включно з усуненням президента Ірану Хасана Роугані та верховного лідера країни аятоли Алі Хаменеї.

Поліція арештувала сотні демонстрантів. Влада Ірану заблокувала доступ до популярних соцмереж. Користувачі заявили про неможливість користуватися Instagram і Telegram 31 грудня. Обидва сервіси є популярними серед іранців і зручними для призначення місць зустрічі демонстрантів, які висловлюють невдоволення ростом цін і невиконаними обіцянками президента Хасана Роугані щодо свободи слова і зборів.

За останній період ціни на багато основних продуктів харчування зросли в Ірані на 40 відсотків. За даними центрального банку країни, інфляція становить близько 10 відсотків. Безробіття в цьому фінансовому році склало 12,4 відсотка, що майже на півтора відсотка більше, ніж торік. Із 80 мільйонів населення Ірану – близько 3,2 мільйони громадян є безробітними.

XS
SM
MD
LG