Доступність посилання

ТОП новини

До нового уряду Польщі не ввійшов міністр, який заявляв, що «з Бандерою Україна не вступить у ЄС»


Вітольд Ващиковський, колишній міністр закордонних справ Польщі
Вітольд Ващиковський, колишній міністр закордонних справ Польщі

До нового уряду Польщі не увійшов Вітольд Ващиковський, який дотепер працював на посаді міністра закордонних справ. Його замінив Яцек Чапутович, повідомляє Польське радіо. Церемонія призначення нових членів уряду Матеуша Моравецького відбулася 9 січня в президентському палаці.

Ващиковський під час роботи міністром зробив кілька заяв, які викликали резонанс в Україні. Зокрема, в середині 2017 року він казав, що Польща не підтримає можливого вступу України до Європейського союзу в разі, якщо не будуть вирішені історичні питання. «Наше послання дуже чітке: з Бандерою ви до Європи не увійдете. Ми не повторюватимемо помилок 1990-х років, коли були певні проблеми у відносинах з Німеччиною і Литвою. Я маю на увазі статус польської меншини в цих країнах. Вже маючи такий досвід, ми будемо твердо вимагати від України, щоб усі справи були вирішені до того, як Київ стоятиме біля воріт Європи з проханням про членство», – сказав Ващиковський.

У жовтні 2016 року польський Сейм й українська Верховна Рада ухвалили спільну Декларацію пам’яті й солідарності, яка мала б покласти край історичним непорозумінням. Попри це, історичне питання залишається джерелом конфліктних ситуацій. Взимку очільник польської владної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що звеличення Степана Бандери завадить євроінтеграції України.

На початку грудня президент Польщі Анджей Дуда прийняв відставку уряду Беати Шидло і затвердив на посаді прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького. Новий прем’єр-міністр одночасно став очільником міністерства фінансів та розвитку, а екс-прем’єр Беата Шидло стала віце-прем’єром з соціальної політики. Решта складу уряду тоді не змінилася.

XS
SM
MD
LG