Доступність посилання

ТОП новини

У Британії заперечили, що скасований візит президента США мав бути державним


Перед новою будівлею посольства США в Лондоні – воскова фігура Дональда Трампа з Музею мадам Тюссо, фото 12 січня 2018 року
Перед новою будівлею посольства США в Лондоні – воскова фігура Дональда Трампа з Музею мадам Тюссо, фото 12 січня 2018 року

У Великій Британії заперечили, що очікуваний було в лютому візит президента США, про скасування якого Дональд Трамп заявив напередодні, мав бути давно очікуваним державним візитом.

Як повідомив журналістам речник британського прем’єр-міністра Терези Мей, президента США далі чекають у Лондоні з тим державним візитом, запрошення про який він прийняв. Але, наголосив речник, дата такого візиту досі не узгоджена.

Речник додав, що Трампа й далі радо чекають у Лондоні. Він нагадав, що США залишаються для Великої Британії «одним із найдавніших і найцінніших союзників», і це «міцне і глибоке партнерство триватиме й далі».

11 січня Трамп заявив, що скасовує свій візит до Лондона, що планувався було на лютий. Метою візиту мала бути участь президента у відкритті нової будівлі посольства США.

Але, написав він у твітері, він скасував цей візит, бо «не є великим прихильником адміністрації Обами». Як стверджує президент, адміністрація попереднього голови американської держави Барака Обами «продала, мабуть, найкраще розташоване й найчудовіше посольство в Лондоні за копійки, аби збудувати нове геть далеко за 1,2 мільярда доларів». «Погана оборудка. Хотіли, щоб я перерізав стрічку – НІ!» – додав Трамп.

Насправді рішення про перенесення посольства США в Лондоні з дорогого району Мейфер у центрі міста в менш престижне місце на південь від Темзи і будівництво нового приміщення посольства ухвалила ще адміністрація президента Джорджа Буша-молодшого за місяць до того, як Барак Обама обійняв президентську посаду.

Нова 12-поверхова кубічна будівля має відкритися для громадськості 16 січня, офіційної церемонії з участю Трампа очікували в лютому. Її будівництво обійшлося в 1 мільярд доларів; ці кошти отримали від продажу іншої власності США в Лондоні. Суми, за яку продали попередню будівлю посольства, що є історичною пам’яткою, не розголошували.

Сумніви, зокрема, викликали питання безпеки старої будівлі, розташованої в густо забудованій центральній частині міста. Нову будівлю, достатньо віддалену від найближчих сусідніх будов, називають справжньою фортецею, просто на території посольського комплексу тепер є постійні житлові приміщення морських піхотинців, які охороняють його.

Британський прем’єр Тереза Мей стала першим іноземним лідером, що відвідав Дональда Трампа у Вашингтоні після його інавгурації. Тоді ж вона запросила Трампа відвідати Велику Британію з державним візитом.

Це запрошення викликало різку критику частини британських політиків, зокрема мера Лондона Садіка Хана чи лідера опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбіна, через, на їхню думку, «розкольницьку політику» американського президента з багатьох світових питань. У Британії натякали, що візит Трампа може наразитися на масові протести.

XS
SM
MD
LG