Доступність посилання

ТОП новини

Папа Римський Франциск порівняв авторів «фейків» із змієм-спокусником


Папа Римський
Папа Римський

Папа Римський Франциск закликав протистояти поширенню фейкових новин і порівняв їхніх авторів із біблійним змієм-спокусником, повідомляє прес-служба Святого престолу.

«Нам потрібно викрити те, що можна назвати зміїної тактикою, яку використовують ті, хто маскується, щоб завдати удару в будь-який час та будь-якому місці. Цю стратегію використовував хитрий змій у Книзі Буття, він на зорі людства створив перші фейкові новини», – йдеться в зверненні понтифіка до Всесвітнього дня соціальних комунікацій.

Франциск охарактеризував поняття «фейкові новини» як «неправдиву інформацію, що ґрунтується на неіснуючих або перекручених даних».

За його словами, ефективність «фейкових новин» пояснюється їх здатністю імітувати реальні новини і швидкістю поширення.

Папа Римський вже не вперше заявляє про небезпеку «фейків».

Крім того, Папа Римський став об’єктом таких новин. Зокрема перед виборами у США восени 2016 року у соцмережі Facebook поширювалися хибні повідомлення, нібито папа Римський Франциск схвалив кандидатуру Дональда Трампа.

У 2017 році один із провідних словників англійської мови – Collins English Dictionary назвав вислів fake news (неправдива новина) словосполученням року. За останній рік словосполучення fake news різко набрало популярність. Частота його використання зросла більш ніж у три рази.

XS
SM
MD
LG