Доступність посилання

ТОП новини

Волкеру передали листа від родин заручників в ОРДЛО і Росії – Геращенко


Курт Волкер
Курт Волкер

Звільнені з полону бойовиків українські військові передали спеціальному представникові США з питань України Курту Волкеру і послу США Марі Йованович листа від родин тих, кого утримують у тюрмах на непідконтрольній Україні території Донбасу і в Росії, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

За словами Геращенко, яка також є представником України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання на Донбасі, 25 січня Волкер і Йованович зустрілися в Києві зі звільненими з полону українцями.

«Дуже важливо, що наші американські партнери з перших вуст почули правду про тортури і знущання, примусову працю, коли наших військових примушували розбирати завали ДАП, відсутність доступу до медицини, заборону на дзвінок рідним, недопуск МКЧХ до заручників. Але ключова тема зустрічі – звільнення всіх, хто ще залишаються в тюрмах ОРДЛО і російських тюрмах. Звільнені військові передали нашим американським партнерам лист від родин хлопців, які залишаються в тюрмах. Вони просили від всіх нас – докласти всіх можливих зусиль, аби витягти всіх. І з ОРДЛО, і з РФ», – написала вона у Facebook.

Коментуючи зустріч зі звільненими з ОРДЛО українцями, Волкер у своєму акаунті в Twitter зазначив: «Нещодавно звільнені ув’язнені, зокрема російськомовні уродженці Донбасу, розповіли про зловживання в полоні й погіршення життя місцевого населення на окупованому Донбасі».

27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

За даними СБУ, заручниками залишаються 103 особи в Донецьку і Луганську, десятки – в Росії. Крім того, 402 людини вважаються зниклими безвісти.

24 січня в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив про намір обговорити з помічником президента Росії Владиславом Сурковим питання звільнення полонених.

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер прибув до Києва 23 січня для переговорів з українським керівництвом щодо пошуків шляху мирного врегулювання на Донбасі. 26 січня Волкер проведе переговори з помічником президента Росії Владиславом Сурковим у Дубаї.

XS
SM
MD
LG