Доступність посилання

ТОП новини

Місія США в ОБСЄ: відповідальність за ситуацію на Донбасі лежить лише на Росії


Відповідальність за ситуацію у зоні конфлікту на сході України «прямо і виключно» лежить на Росії, заявляє тимчасово повірений у справах США при Організації з безпеки і співпраці в Європі Гаррі Каміан.

«Це, як стверджує дехто, не внутрішній чи громадянський конфлікт. Пане голово, давайте скажемо прямо: це конфлікт, ініційований і підтримуваний однією державою-учасницею – Російською федерацією», – сказав Каміан у виступі перед Постійною радою ОБСЄ у Відні 25 січня.

Він звернув увагу на зростання цивільних жертв на Донбасі, закликавши сторони конфлікту вжити заходів для пом’якшення страждань цивільних людей по обидві сторони від лінії контакту.

«Такі заходи, як відкриття пункту пропуску в Золотому і покращення операцій на наявних контрольних пунктах, полегшать становище цивільних у зоні конфлікту», – сказав Каміна.

Представник місії США в ОБСЄ наголосив на неприпустимості обмежень у пересуванні спостерігачів ОБСЄ на Донбасі, насамперед з боку підтримуваних Росією бойовиків. «США закликають Росію і її маріонеткові сили покласти край таким обмеженням… Ми знову закликаємо до повного, вільного і безпечного доступу для СММ по всій території України для виконання своїх обов’язків», – сказав Каміан.

США також вкотре закликали Росію повернути у Спільний центр з контролю за дотриманням перемир’я її представників, які залишили СЦКК 19 грудня минулого року.

Місія США в ОБСЄ також висловила розчарування черговою відмовою Росії розширити мандат Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» і «Донецьк» (Ростовська область Росії) на всю ділянку кордону, прилеглу до тимчасово неконтрольованої урядом України території окремих районів Донецької і Луганської областей.

«Через необґрунтовані обмеження з боку Росії місія буде і надалі не в змозі з’ясувати повністю, якою мірою Росія бере участь або сприяє обігу зброї, фінансуванню і переміщенню персоналу для підтримки сепаратистів у східній Україні», – йдеться в заяві.

Конфлікт на Донбасі триває від квітня 2014 року. Росія неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

XS
SM
MD
LG