Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ: роз’яснення НАЗК щодо деяких норм закону про запобігання корупції є юридично необґрунтованими


Національне антикорупційне бюро України заявляє про категоричну незгоду з рішенням Нацагентства з питань запобігання корупції (НАЗК), в якому агентство тлумачить окремі положення закону «Про запобігання корупції» щодо розслідування «декларування недостовірної інформації» і «незаконного збагачення».

«На думку бюро, запропоновані роз’яснення агентства є юридично необґрунтованими і такими, що можуть сприяти корумпованим чиновникам в ухиленні від кримінальної відповідальності за незаконне збагачення і внесенню недостовірних даних у декларації», – йдеться в заяві, оприлюдненій 26 січня на сайті бюро.

У НАБУ вважають, що, схваливши відповідне рішення, НАЗК «не лише вийшло за межі своїх повноважень, намагаючись змінити визначений Кримінальним процесуальним кодексом порядок початку досудового розслідування, а й фактично перейняло повноваження Конституційного Суду України».

Зокрема, у бюро нагадують, що, відповідно до статті 214 Кримінального процесуального кодексу, слідчий або прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним із будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до ЄРДР.

Крім того, у бюро зауважують, що НАЗК не є органом досудового розслідування та не має повноважень збирати докази, його можливості одержати фактичні дані, які можуть свідчити про вчинення злочинів, є значно вужчими порівняно з відповідними органами.

При цьому у бюро стверджують, що протягом 2017 року від НАЗК до НАБУ надійшло лише чотири висновки за результатами перевірок, якими виявлено ознаки кримінального корупційного правопорушення, в той час як від громадських організацій та ЗМІ надійшли десятки заяв і звернень про можливе незаконне збагачення посадовців або внесення ними недостовірної інформації до е-декларацій.

У НАЗК цю заяву наразі не коментували.

8 грудня 2017 року Національне агентство з питань запобігання корупції затвердило роз’яснення щодо застосування окремих положень закону «Про запобігання корупції». У роз’ясненні, серед іншого, стверджується, що внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінальних злочинів, передбачених статтями 366-1 (Декларування недостовірної інформації) і 368-2 (Незаконне збагачення) КК України «без належних перевірок і висновків з боку НАЗК є необґрунтованим втручанням у приватне життя з боку правоохоронних органів». Також у НАЗК дійшли висновку, що початку досудового розслідування за вказаними статтями Кримінального кодексу має передувати проведення повної перевірки декларації з боку агентства.

XS
SM
MD
LG