Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ визнав незаконним арешт екс-урядовця Корнійчука у 2010 році


Європейський суд з прав людини визнав незаконним арешт колишнього першого заступника міністра юстиції України Євгена Корнійчука і призначив відшкодування понад 6 тисяч євро. Про це йдеться у рішенні суду від 30 січня.

«Важливо, що заявник був заарештований у зв’язку з подією, яка раніше мала місце рік та десять місяців. Отже, не можна стверджувати, що влада зіткнулася з надзвичайною ситуацією… Суд вважає, що позбавлення заявника його свободи без судового ордера від 22 до 24 грудня 2010 року суперечило національному законодавству та не відповідає вимогам пункту 1 статті 5 Конвенції», – йдеться у рішенні.

Заявник у ЄСПЛ вимагав від українського уряду 50 тисяч євро моральної шкоди, проте уряд оскаржив цю вимогу як надмірну.

ЄСПЛ у цій справі призначив 6,5 тисячі євро відшкодування моральної шкоди.

Заявник Корнійчук скаржився, що його арешт 22 грудня 2010 року був незаконним, оскільки на те не було дозволу суду. Також, як заявив Корнійчук, подальше його затримання.

Натомість, як йдеться в рішенні суду, уряд наполягав, що арешт Корнійчука відповідав як національному законодавству, так і Конвенції про захист прав людини, а слідчий мав законні підстави для арешту.

У грудні 2010 року Корнійчука затримали після кількагодинного допиту. Його звинувачували у зловживанні службовими повноваженнями при проведенні державних закупівель. У лютому 2011 року його звільнили з СІЗО.

У грудні 2011 року справа щодо колишнього першого заступника міністра юстиції закрита у зв’язку із застосуванням акту амністії. Сам Корнійчук тоді назвав рішення суду «кращим з того, що він міг отримати».

Євген Корнійчук працював в уряді колишнього прем’єра Юлії Тимошенко.

XS
SM
MD
LG