Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Польщі відкидає заяву США, що закон про Інститут нацпам’яті порушує свободу слова


Міністерство закордонних справ Польщі наголошує, що закон про Інститут про національну пам’ять не порушує свободу слова.

«Схвалене законодавство не перешкоджає свободі слова, свободі проведенню наукових досліджень, свободі історичних обговорень або мистецькій діяльності», – зазначається у повідомленні міністерства у відповідь на заяву Державного департаменту США.

МЗС Польщі наголошує, що головна мета закону спрямована на «боротьбу з усіма формами заперечення і спотворення правди про Голокост, а також применшення відповідальності справжніх виконавців злочину».

«У цьому контексті, ми вважаємо, що звинувачення польської нації та польської держави – публічно і незважаючи на факти – у посібництві німецькому Третьому Рейху у злочинах нацистів, є неточними, оманливими та образливими для жертв, які є польськими громадянами одночасно єврейського та польського походження», – зазначається у заяві.

Також польські дипломати переконані, що нинішня законодавча робота у Польщі не вплине на стратегічне партнерство з США.

В ніч на 1 лютого у польському Сенаті відбулося голосування за зміни до закону про Інститут національної пам’яті, якими передбачає кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті». Щоб закон набрав чинності, його ще має підписати президент Польщі Анджей Дуда.

У Держдепартаменті США заявили, що польський закон про Інститут національної пам’яті «може підірвати свободу слова та академічний дискурс». Також у департаменті зауважили, що потрібно «бути обережними, щоб не перешкоджати обговоренню і коментуванню Голокосту». Ця частина законодавчих змін у Польщі також обурила Ізраїль, де закон назвали «необґрунтованим».

XS
SM
MD
LG