Доступність посилання

ТОП новини

Рада відмовилася скасувати ухвалення закону про реінтеграцію Донбасу


Верховна Рада України не підтримала внесеного «Опозиційним блоком» проекту постанови про скасування рішення парламенту з ухвалення закону про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях.

За ухвалення проекту постанови 5 лютого висловилися 37 народних депутатів за необхідних 226.

Таким чином, тепер закон про реінтеграцію Донбасу може підписати спікер парламенту, а потім президент.

Парламент ухвалив закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях» 18 січня. У документі, серед іншого, міститься пункт про визнання Росії державою-агресором. Дії України в регіоні визначаються як стримування і відсіч російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях на підставі статті 51 Статуту ООН, яка визначає право держав на самооборону. У документі також наголошується, що тимчасова окупація Російською Федерацією територій України незалежно від її тривалості є незаконною і не створює для Росії жодних територіальних прав.

19 січня народні депутати від «Опозиційного блоку» зареєстрували проект постанови про скасування рішення про ухвалення закону, тим самим заблокувавши підписання документа.

Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що схвалений Верховною Радою закон про реінтеграцію Донбасу суперечить Мінським угодам і загрожує ескалацією на сході України. Українська влада це заперечує.

XS
SM
MD
LG