Доступність посилання

ТОП новини

В’ятрович про Польщу: інформпротистояння вже набуває драматичного масштабу


Володимир В'ятрович
Володимир В'ятрович

Директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович вважає, що ситуація навколо польського закону про «бандеризм» є інформаційним протистоянням, яке непотрібне ні Києву, ні Варшаві. Про це він сказав в ефірі програми Радіо Свобода – «Суботнє інтерв’ю».

«Ми говоримо про дуже непотрібне ані Україні, ані Польщі інформаційне протистояння, яке справді вже набуває просто драматичного масштабу і, безперечно, цим скористається Росія», – зазначив В’ятрович.

Він зауважив, що невипадково, чи не єдина країна у світі, яка підтримала ухвалення цього закону, – це Росія.

У ніч на 1 лютого у польському Сенаті (а перед цим і в Сеймі) відбулося голосування за зміни до закону про Інститут національної пам’яті, які передбачають кримінальне переслідування тих, хто приписуватиме полякам злочини нацистів, зокрема вживатиме словосполучення «польські табори смерті», а також тих, хто заперечуватиме «злочини українських націоналістів», скоєні щодо громадян Польщі в 1925-1950 років. 6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав цей закон, попри критику, зокрема з боку Ізраїлю, США, України.

6 лютого Верховна Рада України засудила ухвалений у Польщі закон. Українські депутати закликали президента Польщі «скористатися своїми конституційними повноваженнями і спільно з Сеймом і Сенатом повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність і доброзичливість».

XS
SM
MD
LG