Доступність посилання

ТОП новини

Росію треба «дотиснути»; поступки не сприятимуть розміщенню сил ООН – Порошенко і Волкер про миротворців на Донбасі


Петро Порошенко і Курт Волкер, Київ, 23 січня 2018 року
Петро Порошенко і Курт Волкер, Київ, 23 січня 2018 року

Україна готова до дискусій щодо етапів впровадження миротворчої місії ООН на Донбасі, але для вирішення цього питання треба «дотиснути» Росію, заявив президент Петро Порошенко під час брифінгу на полях Мюнхенської конференції з безпеки.

«Для того, щоб була запроваджена в Україні повномасштабна місія миротворців, яка забезпечить повернення цих територій під український суверенітет, для цього потрібна лише одна річ – «дотиснути» Росію», – сказав Порошенко.

Він додав, що миротворці мають бути розгорнуті на неконтрольованій ділянці українсько-російського кордону, щоб зупинити інфільтрацію російських військ, техніки та боєприпасів на територію України.

«По решті позицій можна вести діалог і пошук компромісів: функціональних етапів, країн, як принцип миротворчих операцій – сусідні країни, як правило, не беруть участь у складі миротворчої місії», – сказав Порошенко.

На його думку, миротворча місія не має бути чимось «екзотичним».

«Миротворці не мають бути ескорт-сервісом вздовж лінії зіткнення, в них не має бути обрізаних повноважень. Миротворці мають право роззброювати незаконні збройні формування, мають забезпечити відсутність іноземних військ на окупованій території», – зауважив президент.

У свою чергу, спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер зазначив у Мюнхені, що ймовірні поступки Києва у переговорному процесі щодо врегулювання ситуації на Донбасі не посприяють розміщенню там миротворчих сил ООН.

«Найкраща річ, яку ми можемо зробити для захисту людей, створення безпеки і миру, полягатиме у запровадження миротворчої сили з мандатом ООН у регіоні, яка реально припинить конфлікт та створить умови, за яких Мінські угоди зможуть повністю бути втіленими… Якщо ми очікуємо поступок, ми ніколи не досягнемо цього», – заявив Курт Волкер.

Він зазначив, що у переговорах сторони можуть не погоджуватися щодо багатьох речей, «але ми можемо погодитися зробити певні речі», додав Волкер.

Україна і її західні союзники пропонують повномасштабну місію ООН, що перебуватиме на всій окупованій території Донбасу, включно з кордоном із Росією, і гарантуватиме безпеку загалом, а не лише для спостерігачів ОБСЄ, а також візьме під контроль склади озброєння російських гібридних сил на окупованій території, контролюватиме роззброєння незаконних збройних формувань тощо. Росія відкидає такий варіант, який зменшив би її вплив на окуповані території.

XS
SM
MD
LG