Доступність посилання

ТОП новини

Дніпряни вшанували пам'ять загиблих під час масових розстрілів євромайданівців


Жителі Дніпра вшановують пам'ять євромайданівців, 18 лютого 2018 року
Жителі Дніпра вшановують пам'ять євромайданівців, 18 лютого 2018 року

Увечері 18 лютого в центрі Дніпра відбулося вшанування Героїв Небесної сотні. Активісти Євромайдану, члени партій, громадських організацій, бійці добровольчих формувань та небайдужі дніпряни прийшли на площу Героїв Майдану, щоб згадати про події 18-20 лютого 2014 року, коли відбувалися масові розстріли в центрі Києва.

«Ми прийшли сюди, аби вшанувати героїв, які віддали свої життя під час Революції гідності задля здолання злочинного режиму та системи корупції і свавілля», – зазначали учасники зібрання.

На площу дніпряни принесли жовто-сині прапори, які пройшли з ними Революцію гідності, а також прапор, пробитий під час подій у лютому 2014 року на майдані Незалежності в Києві.

«Мій побратим Сергій Петренко зараз стоїть з тим прапором, який тоді горів, тоді стріляли в нього, у Сергія, коли він був із цим прапором. Він був у касці з написом «Преса» і вони цілили прямо в нього... І ми зараз маємо за честь стояти поряд з людьми, які пройшли Майдан, які зараз на фронті боронять цю землю. Загиблі на Майдані хотіли жити в іншій державі. Вони закрили нас своїми спинами, вони підставили груди під кулі і відійшли у вічність. Чи можна зараз говорити, що це було дарма? Ні», – сказав один із учасників заходу Максим Дорофєєв.

Дніпряни також згадали, що громадська ініціатива зі встановлення у Дніпрі пам’ятника героям Небесної сотні, попри проведення конкурсу і визначення переможця, досі не реалізована. Місто не може визначитися з місцем для монументу.

«Спершу нам пішли назустріч, була організована потужна конкурсна комісія з фахівців – архітекторів, художників, дизайнерів, представників творчої спільноти. На закритому конкурсі був обраний найкращий проект і вже почали збирати кошти на встановлення цього пам’ятника. Але… Не знайшли місця, щоб цей пам’ятний знак з’явився у місті», – зауважила учасниця заходу, одна з авторів ініціативи Людмила Кострюкова.

Пам’ять героїв Небесної сотні вшанували хвилиною мовчання. Опісля на площі запрацював «вільний мікрофон»: дніпряни згадували події чотирирічної давнини, читали вірші.

2015 року в Дніпрі провели конкурс «Простір єдності» на створення пам’ятника загиблим під час Революції гідності й воєнних дій на Донбасі. За задумом організаторів, кошти на створення пам’ятного знаку не повинні були виділятися з бюджету: це мали бути винятково гроші громадськості. Оголошенню конкурсу передувало вуличне опитування жителів щодо концепції майбутнього пам’ятника. У конкурсі переміг проект скульптора Олександра Рябоконя, однак він так і не був реалізований.

21 листопада 2013 року в Україні почався Євромайдан. Він став відповіддю на рішення влади зупинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Протести тривали до лютого 2014 року. Силовики кілька разів намагалися розігнати учасників протестів.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 із них загинули – більшість загинули в лютому 2014 року. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG