Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу, повідомляє прес-служба голови держави в Twitter.

«Сьогодні, як я і обіцяв, підписую закон про реінтеграцію Донбасу, який жодною буквою не порушує міжнародних зобов’язань України, включаючи Мінські домовленості», – заявив Петро Порошенко.

Президент, підписуючи Закон, наголосив: «І не треба думати, що метою Російської Федерації був Крим чи схід нашої держави. Упевнений, що метою є, була і залишається вся Україна. Безумовно, агресор не очікував опору, який був організований з перших днів агресії українським народом, волонтерами, які зруйнували плани, що готувались у найвищих кабінетах Кремля».

В цьому Законі ми кваліфікуємо російську державу – як державу-агресора. І це закріплено на законодавчому рівні
Петро Порошенко

«У цьому Законі ми кваліфікуємо російську державу як державу-агресора. І це закріплено на законодавчому рівні. У цьому Законі юридично визначено, що саме Російська Федерація окупувала наші території. Цей Закон суттєво посилює правову базу застосування Збройних Сил України й інших силових підрозділів для оборони нашої держави», – заявив Порошенко, за повідомленням його прес-служби.

Підписую закон про реінтеграцію Донбасу, який жодною буквою не порушує міжнародних зобов’язань України, включаючи Мінські домовленості
Петро Порошенко

У документі, серед іншого, міститься пункт про визнання Росії державою-агресором. Дії України в регіоні визначаються як стримування російської збройної агресії та відсіч їй у Донецькій та Луганській областях на підставі статті 51 Статуту ООН, яка визначає право держав на самооборону. У документі також наголошується, що тимчасова окупація Російською Федерацією територій України незалежно від її тривалості є незаконною і не створює для Росії ніяких територіальних прав.

Парламент ухвалив закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» 18 січня.

Згідно із законом, його положення наберуть чинності в день публікації документу.

19 січня народні депутати від «Опозиційного блоку» зареєстрували проект постанови щодо скасування рішення про ухвалення закону, тим самим заблокувавши підписання документа.

6 лютого Верховна Рада України не підтримала внесеного «Опозиційним блоком» проекту постанови.

8 лютого голова парламенту Андрій Парубій підписав проект закону.

Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що документ суперечить Мінським угодам і загрожує ескалацією на сході України. Українська влада це заперечує.

XS
SM
MD
LG