Доступність посилання

ТОП новини

Уряд схвалив стандарт навчання для початкової школи


Стандарт визначає, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів
Стандарт визначає, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів

Кабінет міністрів України ухвалив держстандарт початкової освіти, за яким навчатимуться першокласники з 1 вересня 2018 року. Як повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки, відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 21 лютого.

«Тут закладено, що саме дитина має знати, вміти, розуміти після завершення чотирьох перших класів», – заявила міністр освіти Лілія Гриневич.

За її словами, робота над стандартом тривала два роки, при цьому було використано досвід семи країн – Фінляндії, Сінгапуру, Ірландії, Шотландії, Франції, Канади і Польщі.

«Водночас ми ґрунтуватися на кращих практиках української школи», – додала міністр.

У стандарті визначені загальні й обов’язкові результати навчання за дев’ятьма галузями: мовно-літературною, математичною, природничою, технологічною, інформатичною, соціальною і здоров’язбережувальною, фізкультурною, громадянською й історичною, мистецькою.

Обов’язкові результати показують, що дитина має вміти, знати, розуміти після кожного з двох циклів навчання в початковій школі, тобто після 2-го та 4-го класу.

«Так, після 2-го класу дитина має «визначати авторство власних робіт. Виявляти повагу до авторства інших осіб». А після 4-го класу дитина має вміти дотримуватися елементарних правил використання власних і чужих творів», – повідомила Лілія Гриневич. Вона пояснила, що докладніше реалізація обов’язкових результатів навчання буде виписана в типовій навчальній програмі.

Окремо міністр зауважила, що разом зі стандартом ухвалюють чотири базові навчальні плани. Зокрема, в них закладено збільшення обсягу вивчення української мови в школах національних меншин.

За словами Гриневич, ухвалений урядом держстандарт протягом цього навчального року пілотується в 100 школах України, що допомогло врахувати окремі зауваження вчителів-практиків.

XS
SM
MD
LG