Доступність посилання

ТОП новини

В Узбекистані після майже 12 років тюрми звільнили опозиціонера і правозахисника Халдарова


Ісраїл Халдаров (в центрі)
Ісраїл Халдаров (в центрі)

Після майже 12 років за ґратами в Узбекистані звільнили опозиційного політичного діяча і правозахисника Ісраїла Халдарова. Чоловік був звільнений 21 лютого і вже дістався додому в рідне місто Андижан на сході країни.

Ісраїл Халдаров, який працював учителем в Андижані, з 2003 року очолював тамтешнє обласне відділення опозиційної партії «Ерк».

Після кривавих подій в Андижані 13 травня 2005 року, коли силовики вбили десятки антиурядових протестувальників, а потім намагалися це приховати, Ісраїл Халдаров повідомив громадськості інформацію про справжню ситуацію в місті.

Після подій в Андижані по всій країні почалися масові арешти представників опозиції і правозахисників.

Халдаров був заарештований в 2006 році і засуджений до 6 років ув’язнення за змову проти конституційного ладу і незаконний перетин кордону. Термін арешту двічі продовжували, коли він перебував у в’язниці.

Після виходу на свободу Ісраїл Халдаров подякував президенту Узбекистану Шавкату Мірзіяєву, а також правозахисним організаціям, які боролися за його звільнення.

Кілька громадських діячів, журналістів і політиків, ув’язнених за політично вмотивованими звинуваченнями, були звільнені після того, як Мірзіяєв прийшов до влади після смерті Іслама Карімова в 2016 році.

XS
SM
MD
LG