Доступність посилання

ТОП новини

Сійярто про підпал в Ужгороді: в Україні мають стримувати екстремістів


Петер Сійярто
Петер Сійярто

Керівник МЗС Угорщини Петер Сійярто, коментуючи напад на приміщення Товариства угорської культури Закарпаття, заявляє, що Україна повинна стримувати екстремістів.

За його словами, «цілком дивовижний процес» відбувається в Україні, екстремістські політичні ідеї ведуть вперед.

Сійярто наголосив, що це неприйнятно, якщо Україна хоче «серйозно наблизитись» до ЄС і НАТО, вона повинна стримувати екстремістів.

Він додав, що після зустрічі з послом України у вівторок негайно будуть викликані в Будапешт на нараду з послами генконсул Угорщини в Україні та посол Угорщини.

Керівник МЗС Угорщини також зустрінеться у вівторок із верховним комісаром ОБСЄ з питань нацменшин. Міністр Сійярто має намір повторно запропонувати представникові цієї організації оформити спеціальну присутність ОБСЄ у формі місії, як сказав політик, «не тільки на сході України, але й на Закарпатті».

Голова угорської дипломатії повідомив, що уряд Угорщини готовий надати товариству необхідні джерела для відновлення роботи офісу цієї організації.

Зранку 27 лютого МЗС Угорщини викликало посла України через інцидент в Ужгороді.

Поліція Закарпатської області розслідує обставини чергового підпалу в офісі Товариства угорської культури Закарпаття. Інформація про пожежу надійшла у ніч на 27 лютого. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею «умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах». Внаслідок пожежі ніхто не постраждав. Сума збитків встановлюється.

Закарпатська облдержадміністрація і Товариство угорської культури Закарпаття в спільній заяві, оприлюдненій на сайті голови ОДА Геннадія Москаля, засудили підпал і наголосили, що «жодним місцевим чи заїжджим провокаторам не вдасться розсварити українців і угорців».

Це вже не перший підпал офісу товариства. У ніч на 4 лютого невідомі кинули пляшку із запалювальною сумішшю у будівлю. Пізніше Геннадій Москаль заявив, що правоохоронцям вдалося встановити особи зловмисників. За його словами, це громадяни Польщі, послідовники праворадикальної організації «Фаланга», члени якої брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків угруповань «ЛНР» і «ДНР». Інформацію підтвердили і в Головному управлінні Національної поліції в Закарпатській області.

Відносини між Україною й Угорщиною різко загострилися останнім часом через новий український закон «Про освіту», що передбачив поступове запровадження в школах переходу на навчання державною українською мовою. Будапешт побачив у цьому порушення прав угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Москаль: офіс товариства угорської культури намагалися підпалити польські радикали

Операція «Лом» 1938 року. Державний тероризм Польщі на Закарпатті​

XS
SM
MD
LG