Доступність посилання

ТОП новини

Демонстранти в Женеві вимагали заарештувати міністра юстиції Ірану


Акція протесту іранських емігрантів у Женеві, 27 лютого 2018 року
Акція протесту іранських емігрантів у Женеві, 27 лютого 2018 року

У швейцарській Женеві, де відбувається сесія Ради ООН з прав людини, 27 лютого демонстранти, яких було від 100 до 150, вимагали заарештувати міністра юстиції Ірану Алірезу Авейї. Перед виступом іранського чиновника частина представників інших держав залишила приміщення.

У своєму виступі Аліреза Авеї розкритикував те, що він назвав «жахливими недоліками» в ООН, і звинуватив західні держави в «експлуатації прав людини в своїх політичних цілях».

Протестувальники в Женеві, які є представниками іранських опозиційних груп у вигнанні, зібрали велику піраміду взуття на згадку про тисячі страчених у 1988 році політичних в'язнів, убивство яких, імовірно, відбувалося під наглядом Авейї.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що тоді було вбито близько 5 тисяч увֹ’язнених, а іранські опозиційні групи оцінюють кількість страчених у 30 тисяч.

ЄС та Швейцарія запровадили фінансові санкції щодо Авейї, стверджуючи, що як колишній провідний прокурор Ірану він «відповідає за порушення прав людини, свавільні арешти, відмову у правах ув'язнених та зростання кількості страт».

«Дозвіл Авейї звернутися до Ради з прав людини є ганебним, це буде знущанням із ООН та її механізмів у галузі прав людини», – заявив член базованої в Парижі Національної ради опору Ірану Шахін Гобаді.

XS
SM
MD
LG