Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко призначив двох суддів Конституційного суду


Президент України Петро Порошенко призначив двох суддів Конституційного суду України. Укази №45/2018 та №46/2018, датовані 27 лютим, розміщені на сайті глави держави.

Згідно з указами, суддями Конституційного суду стали науковець Василь Лемак та екс-міністр юстиції Сергій Головатий.

Головатий у своїй автобіографії, яка розміщена на сайті Адміністрації президента, повідомив, що є доктором юридичних наук за спеціальністю «теорія та історія держави і права; історія політичних і правничих учень», професором кафедри конституційного права юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Головатий був народним депутатом України шістьох скликань та працював міністром юстиції у складі трьох урядів (1995-1996 та 2005-2006 роки).

Відповідно до автобіографії Лемака, він був проректором Ужгородського національного університету, наразі очолює там кафедру теорії та історії держави і права, є членом спеціалізованих вчених рад із захисту докторських дисертацій Національного юридичного унвірситету імені Ярослава Мудрого та Львівського національного університету імені Івана Франка.

У грудні 2017 року конкурсна комісія для здійснення відбору кандидатур на посаду судді КСУ щодо осіб, яких призначає президент, визначила шістьох претендентів.

До складу суду входять 18 суддів. Президент України, Верховна Рада і з’їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного суду.

Відповідно до чинного законодавства, Конституційний суд України – це орган конституційної юрисдикції, який забезпечує верховенство Конституції України, вирішує питання про відповідність Конституції законів і здійснює офіційне тлумачення Конституції України.

XS
SM
MD
LG