Доступність посилання

ТОП новини

Майже 6 мільярдів гривень передбачені на закупівлю ліків від рідкісних захворювань – офіс омбудсмена


Міністерство фінансів передбачило 5,9 мільярда гривень на закупівлю ліків для хворих на рідкісні захворювання у 2018 році, повідомила в коментарі Радіо Свобода керівник відділу з питань дотримання гуманітарних прав Секретаріату уповноваженого Верховної Ради з прав людини Олена Міцерук.

«Ми зробили запит, і отримали від Міністерства фінансів лист. Там написано, що в законі про держбюджет України Міністерству охорони здоров’я за бюджетною програмою враховано 5,9 мільярда гривень для здійснення відповідних централізованих закупівель. Ми говоримо про орфанні захворювання, які за державною програмою фінансуються», – сказала Міцерук.

Чи достатньо цієї суми для всіх українців із рідкісними захворювання, наразі підрахувати складно, зауважила Олена Міцерук.

«Ця сума прийде на Міністерство охорони здоров’я, там її розділять на нозології відповідно до заявок, здійснять закупівлі, по тих заявкам, які надали області», – пояснила Міцерук.

Таку ж суму на закупівлю ліків, зокрема, проти рідкісних захворювань держава виділяла минулоріч. За інформацією МОЗ, у 2017 році в Україні налічувалося близько трьох тисяч людей із рідкісними захворюваннями.

28 лютого у світі відзначають Міжнародний день боротьби з орфанними (рідкісними) захворюваннями.

XS
SM
MD
LG