Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» про відмову «Газпрому» постачати газ у березні: це невиконання рішення арбітражу


Компанія «Нафтогаз України» вважає відмову російського «Газпрому» постачати газ у березні порушенням договору і невиконанням рішення арбітражу.

«Газпром» виставив рахунок в рамках контракту, зміненого Стокгольмським трибуналом. «Нафтогаз» оплатив цей рахунок. Компанія розцінює відмову «Газпрому» від постачання оплаченого газу як порушення договору та невиконання рішення арбітражу», – йдеться у заяві компанії.

«Нафтогаз» заявляє про намір вимагати від «Газпрому» компенсації збитків, понесених в результаті цього порушення.

«Ми зробили передоплату за російський газ, оскільки виконуємо рішення Стокгольмського арбітражу. Відмовляючись постачати газ, за який було внесено передоплату, «Газпром» унеможливлює виконання Нафтогазом рішення суду щодо закупівлі мінімальних контрактних обсягів газу», – зазначив голова правління Нафтогазу Андрій Коболєв.

Сьогодні у «Газпромі» заявили, що постачання газу для «Нафтогазу Україна» з 1 березня не буде. У російські компанії пояснили це тим, що на сьогодні не узгоджено додаткову угоду до чинного контракту з НАК «Нафтогаз України» на постачання газу, необхідної для початку поставок.

22 грудня 2017 року «Нафтогаз» повідомив, що Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги російської компанії «Газпром» до «Нафтогазу України» щодо принципу «бери або плати» на суму 56 мільярдів доларів за 2009-2017 роки. Як заявляли в українській компанії, «Нафтогаз» також домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів закупівлі газу в «Газпрому» більш ніж у 10 разів відповідно до фактичних потреб в імпорті газу.

Водночас у російському «Газпромі» заявили, що Стокгольмський арбітраж зобов’язав компанію «Нафтогаз України» сплатити два мільярди доларів простроченої заборгованості й щорічно відбирати й оплачувати 5 мільярдів кубометрів газу.

2014 року компанія «Нафтогаз України» звернулася до Стокгольмського арбітражу з вимогою про перегляд контракту щодо ціни газу з російським «Газпромом» а також окремо про перегляд контракту на транзит газу і про компенсації у зв’язку з недостатніми обсягами прокачування. «Газпром», у свою чергу, подав до Стокгольмського арбітражного суду три позови проти «Нафтогазу».

XS
SM
MD
LG