Доступність посилання

ТОП новини

Чехія: під час інавгурації Земана група депутатів вийшла з зали на знак протесту


Мілош Земан під час інавгурації, Прага, 8 березня 2018 року
Мілош Земан під час інавгурації, Прага, 8 березня 2018 року

У Чехії під час урочистої церемонії інавгурації президента Мілоша Земана на другий термін група депутатів парламенту демонстративно вийшла з зали. Так вони виявили протест проти нападу Земана на громадське Чеське телебачення і деяких журналістів.

Після складення присяги в середньовічному Владиславському залі Празького граду Земан розкритикував Чеське телебачення за нібито прихильність до нині опозиційної правоцентристської партії «TOP 09». Крім того, Земан накинувся й на журналістів кількох приватних засобів інформації.

У відповідь залу залишила група депутатів обох палат парламенту Чехії від «TOP 09» і ще двох правих чи правоцентристських партій, що теж нині перебувають в опозиції. В інтерв’ю пресі чи в соцмережах вони заявили, що причиною їхнього протесту був саме напад президента на незалежні засоби інформації, в першу чергу на провідну в країні громадську телекомпанію.

Деякі депутати виходять із зали на знак протесту
Деякі депутати виходять із зали на знак протесту

Чеське телебачення й інші розкритиковані Земаном засоби інформації відкинули його звинувачення в «маніпуляції громадськістю і необ’єктивності» і засудили його напади на ЗМІ.

Мілош Земан, який нещодавно переміг у президентських виборах на другий термін і нині розпочав його, відомий своїми популістськими заявами, що викликають у Чехії різку критику інтелектуальних кіл. Також його критикують за проросійську позицію і прихильність особисто до президента Росії Володимира Путіна. Він, зокрема, не раз закликав до зняття санкцій Європейського союзу, запроваджених щодо Росії через її агресію проти України, і до фактичного визнання анексії Росією українського Криму. Але в Чехії повноваження президента досить обмежені, зокрема, він не має прямого впливу на зовнішню політику. Уряди Чехії засуджували проросійські заяви Земана і наголошували, що будуть і далі провадити щодо Росії спільну політику ЄС.

XS
SM
MD
LG