Доступність посилання

ТОП новини

Савченко оголосила голодування


Надія Савченко в Шевченківському суді Києва, 23 березня 2018 року
Надія Савченко в Шевченківському суді Києва, 23 березня 2018 року

Народний депутат Надія Савченко оголосила, що починає голодування.

«Прийняте політичне рішення мене закрити. Не дуже правильне рішення. Якщо я залишаюся у в’язниці, я ще раз доведу народу України, що таке герой. Я виходжу на голодування з сьогоднішнього дня», – сказала Савченко у Шевченківському суді Києва, який обирає їй запобіжний захід.

Савченко згадала, що свого часу, перебуваючи в російському ув’язненні, тримала голодування 83 дні і ще шість днів – сухе голодування.

Виступаючи в суді, Савченко відкинула звинувачення на свою адресу.

Раніше сторона обвинувачення попросила Шевченківський районний суд Києва застосувати до позафракційного народного депутата Надії Савченко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб без визначення розміру застави.

Відповідне клопотання прокурори озвучили на засіданні суду, який 23 березня обирає запобіжний захід Савченко, підозрюваній, зокрема, в плануванні теракту.

22 березня Верховна Рада України дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешт Савченко.

Після цього в кулуарах Верховної Ради слідчий повідомив, що затримує її. Згодом в ГПУ повідомили про оголошення Савченко підозри в присутності її адвоката.

Надії Савченко інкримінують злочини, передбачені статтями: «дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади», «готування до злочину», «вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією», «посягання на життя державного чи громадського діяча», «терористичний акт», «створення терористичної групи чи терористичної організації», «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами».

За даними Генпрокуратури, Савченко була спільницею Володимира Рубана, затриманого 8 березня на КПВВ «Майорське» при спробі переміщення великої кількості зброї з території Донецької області, яка підконтрольна російським окупаційним адміністраціям. Савченко раніше заявляла, що планувала не теракт, а лише «політичну провокацію».

Рубана підозрюють у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці терактів, зокрема збройних замахів на державних діячів та політичних лідерів, серед яких президент України Петро Порошенко, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, екс-прем’єр-міністр Арсеній Яценюк й секретар РНБО Олександр Турчинов. Сам Рубан звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG