Доступність посилання

ТОП новини

Македонія заявила, що узгодила із Грецією назву своєї держави


Зоран Заєв (зліва) та Алексіс Ципрас, архівне фото
Зоран Заєв (зліва) та Алексіс Ципрас, архівне фото

Прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив про досягнення його адміністрацією згоди із грецькими лідерами щодо нової назви країни, що може покласти край багаторічній суперечці між балканськими сусідами. Заєв 19 травня заявив, що назва «Республіка Ілінденська Македонія» була узгоджена як компромісна обома сторонами і буде винесена на референдум для схвалення громадянами Македонії.

У Греції прямо не коментували заяви Скоп’є. Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас 19 травня заявив лише, що нині, «як ніколи раніше», сторони наблизилися до вирішення суперечки.

При цьому, за даними грецьких ЗМІ, Ципрас повідомив про заяву Заєва на зустрічі 19 травня з президентом і лідерами опозиційних партій Греції, і всі опозиційні діячі виступили проти пропозиції Скоп’є.

Ілінден, або день пророка Іллі за церковним календарем, припадає на 2 серпня. Того дня 1903 року почалося повстання проти турецьких окупантів, а 1944 року комуністичні партизани започаткували рух проти окупації Македонії у Другій світовій війні. Цей день як День республіки є державним святом Македонії.

Раніше повідомлялося, що Македонія і Греція можуть спробувати вирішити суперечку до саміту ЄС 28–29 червня.

Суперечка про назву Македонії – держави, що виникла після розпаду Югославії в 1991 році, – триває понад 25 років. Греція вимагає зміни назви сусідньої країни, щоб уникнути плутанини з північним регіоном Греції, що теж має назву Македонія. Греція також застерігає Скоп’є від будь-яких територіальних претензій на всю історичну Македонію, що охоплює і колишню югославську республіку, і північ сучасної Греції. Через це Афіни блокують вступ Македонії в ЄС і НАТО.

XS
SM
MD
LG