Доступність посилання

ТОП новини

Рада підтримала постанову про увічнення пам’яті Каденюка


Леонід Каденюк помер 31 січня
Леонід Каденюк помер 31 січня

Верховна Рада підтримала постанову про увічнення пам’яті першого космонавта України Леоніда Каденюка.

Згідно з текстом документа, органи місцевого самоврядування мають розглянути питання щодо перейменування вулиць, провулків, площ, скверів; встановлення меморіальних дошок та пам’ятних знаків тощо; найменування навчальних закладів, військових частин, закладів культури; виготовлення та розміщення соціальної реклами на честь Каденюка.

Читайте також: Леонід Каденюк брав із собою у космос «Кобзаря» Шевченка і прапор України

Крім того, загальноосвітні та вищі навчальні заклади всіх типів і форм власності мають сприяти організації лекцій, бесід, круглих столів та інших тематичних заходів, присвячених Каденюку.

Згідно з постановою, Національний банк України має рекомендувати виготовити і ввести в обіг пам’ятну монету, присвячену першому космонавту України.

Каденюк помер 31 січня в Києві від серцевого нападу після ранкової пробіжки в парку.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці на Буковині в родині вчителів. У 1995 році потрапив до групи космонавтів Національного космічного агентства України. Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст з корисного навантаження. З 19 листопада до 5 грудня 1997 року Каденюк здійснив космічний політ на американському шатлі «Колумбія». Під час польоту виконував біологічні досліди, що були пов’язані з рослинами.

Каденюк – автор п’яти наукових праць, торік видав книгу під назвою «Місія – Космос».

У червні 2017 року Леонід Каденюк був гостем програми Радіо Свобода «Радиво».

XS
SM
MD
LG