Доступність посилання

ТОП новини

САП оскаржить повернення судом обвинувального акта щодо Мартиненка


Екс-народний депутат Микола Мартиненко у суді, Київ, 3 травня 2017 року
Екс-народний депутат Микола Мартиненко у суді, Київ, 3 травня 2017 року

Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржить рішення Шевченківського районного суду міста Києва повернути обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього народного депутата Миколи Мартиненка та інших п’яти обвинувачених у справі, повідомили у прес-службі САП.

«Підставою для повернення обвинувального акту стало незазначення в обвинувальному акті інформації про те, що місце вчинення окремих злочинних дій обвинуваченими в ході досудового слідства не встановлено. В окремих випадках розмір завданої шкоди зазначено не в національній валюті. Також колегія суддів вважає порушенням вказання в акті прізвища, імені та по-батькові осіб, які були співучасниками злочину, але на даний час перебувають у розшуку до винесення обвинувального вироку щодо цих осіб. Зазначено також й інші підстави», – йдеться в повідомленні.

Так, у САП наголосили, що підстави для повернення обвинувального акту визначені судом, чітко не передбачені у статті 291 Кримінального процесуального кодексу України, якою встановлено вимоги до обвинувального акту, прокурором буде подано апеляцію на це рішення суду.

«Також в цьому ж засіданні судом відмовлено у клопотаннях стосовно запобіжних заходів для обвинувачених і відмовлено у відстороненні двох обвинувачених з керівних посад ДП «СхідГЗК» і ДП «НАЕК «Енергоатом». На думку суду, ризики, які обґрунтовув прокурор – відсутні. Згідно із законом, це рішення не оскаржується», – повідомили у САП.

21 червня Шевченківський райсуд Києва повернув обвинувальний акт у справі колишнього народного депутата Миколи Мартиненка, а також Валерія Василькова, Руслана Журила, Сергія Переломи, Олександра Сорокіна та Володимира Богданця до САП.

П’ятеро згаданих обвинувачених, які є керівниками і посадовцями ДП «СхідГЗК», Державного концерну «Ядерне паливо», НАК «Нафтогаз «України», ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» та структурного підрозділу ДП «НАЕК «Енергоатом».

Кримінальне провадження стосується заволодіння коштами ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» та ДП «НАЕК «Енергоатом».

22 травня Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний акт відносно Мартиненка.

20 квітня 2017 року детективи НАБУ й прокурори САП затримали колишнього депутата Верховної Ради Миколу Мартиненка і першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України», колишнього голову спостережної ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому. Їх підозрюють за статтями «створення злочинної організації» і «привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» у рамках справи про розтрату коштів державного підприємства «СхідГЗК». Обидва заперечують свою провину.

Микола Мартиненко назвав справу проти себе політичною і заявив, що його «кінцева мета» – довести безпідставність усіх звинувачень проти себе. За словами екс-депутата, він має намір співпрацювати зі слідством.

22 квітня 2017 року суд відпустив Миколу Мартиненка на поруки 18 депутатів Верховної Ради, міністра молоді та спорту Ігоря Жданова й заступника голови Центральної виборчої комісії Андрія Магери.

XS
SM
MD
LG