Доступність посилання

ТОП новини

Україна звернеться до ЄСПЛ з новою заявою щодо захоплених у Криму політв’язнів – Мінюст


Україна наступного тижня звернеться до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо українських в’язнів, незаконно захоплених у Криму представниками окупаційної влади Російської Федерації, заявив заступник міністра юстиції України – уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина.

«Наразі готується нова заява, яка стосуватиметься українських політв’язнів, з яких більшість були захоплені в Криму. Йдеться і про кримськотатарських активістів, і про проукраїнських активістів, і просто людей, які опинилися в незручному місці в незручний час. Заяву буде подано протягом наступного тижня», – повідомив Ліщина на прес-конференції 26 липня у Києві.

Він нагадав, що з перших днів анексії Криму офіс секретаріату уповноваженого з питань Європейського суду з прав людини активно представляв Україну в ЄСПЛ у міждержавних справах проти РФ.

«Було подано дві заяви, що стосуються Криму. Першою було подано заяву з перших годин, коли розгорталася окупація в 2014 році. Наступну заяву було подано в 2015 році, а цього року ЄСПЛ передав розгляд заяв до Великої палати, яка об’єднала ці заяви в одну. Наразі Велика палата ЄСПЛ розглядає одну заяву, яка стосується Криму», – нагадав Іван Ліщина.

Він також зазначив, що в 2014, 2015 і 2017 роках Україна подавала до суду додаткову інформацію щодо обставин анексії Криму, яка демонструвала механізм захоплення півострова. Зокрема, інформацію 50 свідків, які описували процес захоплення півострова та порушення прав людини під час анексії.

«Насправді це була спецоперація, в якій було задіяно великі сили як спецслужб, так і армійські частини. Усю цю інформацію було зібрано, оформлено і передано до ЄСПЛ», – розповів заступник міністра юстиції.

Читайте також: Жертвами репресій у Криму все частіше стають жінки та діти ‒ Заїр Смедляєв

У березні 2014 року Росія анексувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали анексію Криму незаконною і засудили дії Росії, країни Заходу запровадили проти неї економічні санкції. Кремль заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

У Росії й анексованому Криму, за даними правозахисників, утримують близько 70 українських політв’язнів.

XS
SM
MD
LG