Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт між Росією та Грузією: Москва пояснила, чому розпочала військову операцію 10 років тому


У ЄС сьогодні заявили, що російська військова присутність у Абхазії та Південній Осетії є продовженням порушень Росією міжнародного права та зобов’язань
У ЄС сьогодні заявили, що російська військова присутність у Абхазії та Південній Осетії є продовженням порушень Росією міжнародного права та зобов’язань

Москва заявляє, що 10 років тому на Південному Кавказі російську військову операцію розпочали з метою «припинити агресію Грузії».

«Російська військова операція мала єдину мету – припинити агресію Грузії і запобігти можливості повторних нападів. Її організація та проведення були строго пропорційні загрозі з боку Грузії», – йдеться у заяві МЗС Росії.

Російська сторона стверджує, що зусилля Москви спрямовані на «відновлення діалогу».

«Зусилля Росії на Південному Кавказі всі ці роки спрямовані на відновлення діалогу і повноцінного переговорного процесу між Грузією, з одного боку, і Абхазією і Південною Осетією, з іншого. Першим кроком в правильному напрямку могло б стати підписання угод про взаємне незастосування сили. Розраховуємо, що здоровий глузд все-таки візьме гору», – йдеться у заяві МЗС Росії.

У 10 річницю конфлікту між Росією та Грузією Високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Моґеріні​ заявила, що російська військова присутність у Абхазії та Південній Осетії є продовженням порушень Росією міжнародного права та зобов’язань, які вона взяла на себе, підписавши 12 серпня 2008 року угоду за посередництва ЄС.

Читайте також – МЗС України: Росія має вивести війська з окупованих територій Грузії

Десять років тому, в серпні 2008 року, почалася війна між Росією і Грузією в сепаратистських районах Абхазії і Південної Осетії. Провину за початок воєнних дій кожна зі сторін перекладає на противника. П'ятиденна війна забрала сотні життів і позбавила даху тисячі людей, донині обидві території перебувають в стані замороженого конфлікту.

10 років тому почалася російсько-грузинська війна
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Цю війну назвали першою європейською війною 21-го століття.

Після війни у 2008 році Росія визнала «незалежність» сепаратистських регіонів Грузії Абхазії і Південної Осетії. В обох регіонах є російські війська та бази. Крім Росії, рішення Сухумі й Цхінвалі про незалежність визнали також Нікарагуа, Венесуела і Науру. Тбілісі й країни Заходу вважають ці території окупованими регіонами Грузії.

XS
SM
MD
LG