Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд уточнив визначення терористичної діяльності


Верховний суд України виніс постанову, за якою для притягнення особи за обвинуваченням у створенні терористичної групи не потрібне рішення органів державної влади про визнання певної діяльності терористичною.

Таким чином суд скасував рішення апеляційного суду Донецької області, який залишив без змін перекваліфікацію Дзержинським районним судом Донеччини обвинувачення «громадянки М.» зі «сприяння діяльності терористичній організації» на «заздалегідь не обіцяне сприяння учасникам злочинних організацій шляхом надання інформації» через відсутність визнання угруповання «ДНР» терористичною організацією.

На думку Дзержинського райсуду, це мав зробити якийсь суд у своєму рішенні або орган влади у нормативному акті. Згадану справу тепер мають розглянути в апеляційній інстанції повторно.

«Поняття терористичної організації визначено у ст.1 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» (далі – Закон), а також ст. 28 КК України. Терористична організація виділена як вид злочинної організації за спеціальною метою здійснення терористичної діяльності. Встановлення в кримінальному провадженні передбачених у ст. 1 Закону ознак певної організації (наявність стійкого об'єднання трьох і більше осіб; розподіл функцій між цими особами тощо) та відповідної мети її діяльності (порушення громадської безпеки, провокації воєнного конфлікту та ін.) є підставою для визнання відповідної діяльності терористичною. При цьому таке визнання здійснюється судом у конкретному провадженні на підставі наявних матеріалів. «Існування окремого судового рішення, рішення органу законодавчої чи виконавчої влади про визнання діяльності терористичною для притягнення особи до кримінальної відповідальності за ст.258-3 КК України не вимагається», – йдеться у постанові.

Окрім того, на думку Верховного суду, обставина діяльності «ДНР» як терористичної організації підтверджується заявами Верховної Ради України та її зверненнями до міжнародних організацій і національних парламентів різних держав світу.

XS
SM
MD
LG