Доступність посилання

ТОП новини

Погрожував депортувати: у Німеччині засудили чиновника, який домагався українських дітей-біженців


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Земельний суд німецького Гамбурга засудив 43-річного чиновника Денніса В. до восьми років позбавлення волі за сексуальне насильство над двома дітьми з сім’ї українських біженців та виробництво дитячої порнографії. Проєкт Радіо Свобода «Ти як?» звернувся із запитом до суду і дізнався, що йдеться про двох українських хлопчиків дев’яти та 11 років, а також проаналізував відкриті джерела. У період з березня 2022 року до квітня 2023 року, як встановило слідство, злочинець неодноразово вчиняв сексуальне насильство над дітьми-біженцями.

Публікуємо відому нам інформацію – ким працював засуджений і про які ще випадки сексуального насильства стало відомо після обшуку в його помешканні.

У період з березня 2022 року до квітня 2023 року, як встановило слідство, злочинець неодноразово вчиняв сексуальне насильство над дітьми-біженцями
У період з березня 2022 року до квітня 2023 року, як встановило слідство, злочинець неодноразово вчиняв сексуальне насильство над дітьми-біженцями

«У мене є влада депортувати тебе і твою сім’ю»

За інформацією німецького видання moin.de, журналістка якого була присутня на одному із судових засідань, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, злочинець використовував соціальну мережу Facebook, щоб встановити контакт з українцями, які з дітьми шукали прихистку в країнах ЄС. Так 43-річний громадянин Німеччини Денніс В. познайомився з українською родиною та допоміг їм приїхати до Німеччини. Згідно з обвинувальним актом, чоловік вдавав із себе їхнього «захисника».

У період з березня 2022 року до квітня 2023 року, як встановило слідство, він кілька разів домагався двох братів дев’яти та одинадцяти років у своєму автомобілі та під час поїздок до Франкфурта-на-Майні. Під час насилля він документував свої злочини на фото. Він вимагав близькості з дітьми, шантажуючи і погрожуючи. Чоловік примушував 11-річного хлопчика зробити йому масаж, але дитина відмовилася. Після цього 43-річний німець почав писати 11-річному українцю електронні листи із погрозами депортації сім’ї з Німеччини.

Під час першого судового засідання у березні 2024 року прокурор прочитав одне з текстових повідомлень від засудженого: «Вам тут більше не раді. У мене є влада депортувати тебе і твою сім’ю», – пише німецьке видання Bild. Після цього родина українських біженців звернулася до поліції.

Що відомо про засудженого

У коментарі проєкту Радіо Свобода «Ти як?» Лідді Охтерінг, речниця Земельного суду Гамбурга повідомила, що злочинець працював державним службовцем.

«Засуджений раніше не притягувався до кримінальної відповідальності. Він не мав жодних професійних контактів із біженцями», – зазначила пані Охтерінг.

За її словами, у липні 2023 року до поліції звернулася мама хлопчиків та її знайомий, після чого почалося кримінальне провадження. Згодом подальше розслідування показало причетність 43-річного чоловіка до аналогічних злочинів щодо інших дітей під час закордонних поїздок на відпочинок.

«Вам тут більше не раді. У мене є влада депортувати тебе і твою сім'ю»
«Вам тут більше не раді. У мене є влада депортувати тебе і твою сім'ю»

«У період з березня 2022 року до квітня 2023 року він вчинив сексуальне насильство над двома братами, яким на момент злочину було від дев’яти до одинадцяти років, а також над іншими дітьми в Таїланді», – заявила речниця Земельного суду Гамбурга.

За інформацією німецького суспільного мовника Norddeutscher Rundfunk, 43-річний німець з листопада 2021 року до квітня 2023 року під час подорожей до Таїланду неодноразово розбещував хлопчиків віком від шести до десяти років та фотографував це на камеру. Під час обшуку в його будинку у липні 2023 року поліція виявила на електронних носіях інформації 783 зображення і шість відеофайлів із вмістом дитячої порнографії.

За словами речниці, засуджений визнав більшу частину звинувачень, що позбавило потерпілих дітей з сім’ї українських біженців необхідності давати свідчення в суді. Земельний суд німецького Гамбурга прийняв це на його користь як пом’якшувальну обставину та засудив до восьми років в’язниці. За такі злочини Кримінальний кодекс Німеччини передбачає покарання у вигляді від одного до 15 років позбавлення волі. Обставини злочинів проти українських дітей суд розкривати не став.

Станом на березень 2024 року в ФРН зареєстровані понад 350 тисяч дітей з України віком до 18 років.

Проєкт «Ти як?» раніше розповідав історію біженки, яка поскаржилася на сексуальне розбещення п’ятирічної доньки в Британії. Рятуючись від повномасштабного вторгнення, українка разом із донькою виїхали спочатку до Чехії, а потім до Великої Британії. Там їх прихистили в одній із родин за програмою Homes for Ukraine. Там дитина, зі слів біженки, зазнала сексуального домагання від місцевого мешканця.

Форум

XS
SM
MD
LG