Доступність посилання

ТОП новини

Українська Анаконда. Хто така Дар'я Білодід, яка виграла для України бронзу на Олімпіаді у Токіо


Білодід виграла нагороду на своїй дебютній Олімпіаді
Білодід виграла нагороду на своїй дебютній Олімпіаді

Україна здобула першу нагороду на Олімпіаді в Токіо. Дар'я Білодід стала бронзовою призеркою і це перша олімпійська нагорода в історії українського жіночого дзюдо. Щоправда, для «української Анаконди», як Білодід називають в спортивному світі, переписати історію – звичайна справа. Зібрали найцікавіші факти про володарку першої нагороди для України в Токіо.

Батьки Дар'ї – відомі та титуловані дзюдоїсти – Геннадій Білодід та Світлана Кузнецова. Зараз вони тренери дівчини. Після кожної перемоги Даша біжить з ними обійматися. І ось ці щирі емоції та ніжні стосунки, на думку вболівальників, вже стали «родзинкою» родини Білодід.

Цікаво, що батьки не хотіли, щоб Дар'я займалася дзюдо, і віддали її до художньої гімнастики.

Найтитулованіша дзюдоїстка

У віці 17 років 11 місяців Білодід стала наймолодшою чемпіонкою світу в історії дзюдо. Крім того, здобула першу золоту нагороду чемпіонату світу в історії українського жіночого дзюдо. А вже за рік повторила своє досягнення і стала дворазовою чемпіонкою світу

Крім того, Білодід виграла золото на ІІ Європейських іграх.

Важкий рік

Дар'я Білодід – одна з тих спортсменів, хто спочатку дуже болісно відреагував на перенесення Олімпіади через пандемію. А після відновлення змагань – починаючи з лютого 2020 року «українська анаконда» жодного разу ще не вигравала золоту нагороду.

Українська анаконда

Саме так називають Дар'ю Білодід в спортивному світі. Її порівнюють з анакондою, коли вона обвиває своїми ногами суперника і робить задушливий прийом під час сутичок.

Навіть документальний фільм вийшов про Білодід із такою назвою.

Відмовилася виступати за інші країни

Дар'я отримувала пропозиції змагатися під прапорами Азербайджану, Грузії та Об'єднаних Арабських Еміратів, але відхилила пропозицію.

На шляху до бронзової нагороди:

  • У другому раунді виграла у Міліції Ніколіч.
  • У чвертьфіналі була сильнішою за Катаріну Косту.
  • У півфіналі поступилася Фуні Тонаці.
  • Бронзова сутичка завершилася перемогою над Широю Рішоні.

Історична нагорода

Це перша нагорода українок на Олімпіаді та четверта для збірної України в цілому. За роки незалежної України в дзюдо вибороли лише три нагороди – бронза Руслана Машуренко у 2000 році, срібло та бронза Романа Гонтюка у 2004 та 2008 роках відповідно. Тепер ще й бронза Дар'ї Білодід.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG