Доступність посилання

ТОП новини

Що сказав президент у Верховній Раді: максимально стисло


Президент України Петро Порошенко 20 вересня виступив у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України. Виступ тривав годину. Що треба знати про виступ голови держави –​ коротко.

Про Євросоюз і НАТО

  • Закликав депутатів підтримати зміни до Конституції, які закріплюють курс на ЄС та НАТО. «Лише інтеграція України до євроатлантичного простору гарантує всім нам і мир, і безпеку, Україні – незалежність, а народу – підвищення рівня життя».
  • Оголосив про рішення РНБО не продовжувати договір про дружбу з Росією. «МЗС направить ноту до Москви, а я подам до парламенту відповідний законопроект, бо останнє слово в цьому питанні – за вами, за Верховною Радою».
  • Запропонував викреслити із Конституції дозвіл на базування Чорноморського флоту в Україні. «Після того як ми повернемо Крим, російської бази у Севастополі точно більше не буде!»

Про Росію та агресію

  • Звинуватив Росію у підтримці популістських рухів, роздмухуванні євроскептицизму, втручанні у вибори по всьому світу. «У такий спосіб Кремль просуває свій альтернативний порядок денний». Попередив, що навіть тепер «на Заході чимало охочих зазирнути Путіну в душу».
  • Закликав продовжити дію Закону про особливий порядок самоврядування на Донбасі: «Було би злочинною помилкою дати Московії шанс звинуватити Україну в невиконанні угод і добитися послаблення санкційного тиску». У своєму виступі на Генеральній асамблеї ООН пообіцяв порушити питання про миротворців на Донбасі.
  • Похвалився міжнародною підтримкою. «Принцип «нічого про Україну без України» став аксіомою міжнародної політики».

Про інформаційну війну

  • Заявив, що поступки Кремлю без відновлення територіальної цілісності України – «це поразка міжнародного права і свободи, це програш демократичної Європи авторитарній Азіопії».
  • Закликав бути пильними через інформаційну війну. «Ми бачимо, як п’ята колона піднімає голову, намагається зібрати до купи різні шеренги, користуючись перевагами демократії, дуже активізується в інформаційному просторі...».
  • Запропонував реєстрацію агентів впливу Російської Федерації, але обіцяє, що це не вплине на громадянське суспільство, журналістів та свободу слова. «Деякі телеканали, газети та інтернет-видання стали просто неприхованими рупорами російської пропаганди. Частина нашого інформаційного поля так само окупована, як і частина української суверенної території».

Про армію

  • Пообіцяв у наступному році збільшити грошове забезпечення військових на 37%. Закликав переходити на стандарти НАТО: «Сьогодні маємо узяти планку зовсім іншої висоти: нові технології, модернізація, доозброєння і переозброєння».
  • Закликав керівництво Міноборони і Збройних сил до нестандартних й асиметричних відповідей на будь-які сценарії і плани противника, якнайшвидшого завершення переходу української армії на стандарти НАТО.
  • Похвалився дерадянізацією армії. «Нова армія повинна мати сучасну ідеологію. Дерадянізація армії – це нові назви військових частин, нові вітання, нові знаки, нові традиції, нові свята».

Про томос та релігію

  • Заявив, що в Україні вирішується майбутнє світового православ’я. «Я не знаю, коли саме ухвалять Томос і коли його привезуть до Києва. Але впевнений, колесо цієї історії ми розкрутили так, що повернути назад його вже точно ніхто не зможе».
  • Завневнив, що держава поважатиме вибір тих, хто «вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з Російською православною церквою». Пообіцяв захистити права священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви.

Про реформи та економіку

  • Визнав темпи реформ недостатніми і що більшість українців не відчули покращення. «Ми стали стійкішими та сильнішими. Однак, насамперед хотів би відверто наголосити на тому, чим більшість суспільства об’єктивно незадоволена».
  • Звинуватив антикорупційні органи в неефективності. «В деякі нові органи вклали чималі фінансові ресурси платників податків України, але поки що коефіцієнт їхньої корисної дії мене як президента не задовольняє».
  • Попри те, що влада «допустила чимало прорахунків», заявив, що за останні чотири роки «вдалося зробити більше позитивних змін, ніж за попередні 23 роки Незалежності».

Про вибори та майбутнє

  • Пообіцяв чесні вибори. «Процес волевиявлення має відповідати нашій європейській стратегії і ще раз зарекомендувати Україну як лідера в дотриманні стандартів демократії на пострадянському просторі».
  • Закликав ухвалити законопроекти для полегшення ведення бізнесу. «І закони про концесії, про процедуру банкрутства, про бізнес-омбудсмена. Про посилення персональної відповідальності працівників контролюючих органів. Нарешті, дуже важливим є законопроект "Про Національне бюро фінансових розслідувань».
  • Пообіцяв наступному поколінню українців передати «успішну європейську Україну». Якщо… «не віддамо країну до рук реваншистів, популістів і демагогів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG