Доступність посилання

ТОП новини

Президент планує порушити на Генасамблеї ООН питання миротворчої місії


Про це Петро Порошенко заявив під час звернення до парламентарів
Про це Петро Порошенко заявив під час звернення до парламентарів

Президент Петро Порошенко пообіцяв, що у своєму виступі на Генеральній асамблеї Організації об’єднаних націй підніме зокрема питання розміщення миротворчого контенту на Донбасі. Про це він сказав під час щорічного звернення до народних депутатів Верховної Ради.

Перед цим Порошенко наголосив на важливості виконання Мінських угод Україною, аби не дати Росії можливості вимагати скасування західних санкцій.

«Водночас наголошую, що має бути продемонстрований реальний прогрес врегулювання, головним індикатором якого є узгодження параметрів розгортання на Донбасі миротворчої місії під егідою Організації об’єднаних націй. І про це я буду говорити наступного тижня під час візиту і виступу в Нью-Йорку на Генеральній асамблеї ООН», – заявив він.

Порошенко зазначив, що обов’язковою умовою є розміщення миротворців на території аж до російсько-українського кордону.

«Це дозволить створити умови для виконання частини Мінських домовленостей включно з виведенням російських військ з окупованої української території. Якщо цього не станеться, закон про особливий порядок місцевого самоврядування так і не запрацює. Це має бути наша логіка. Вся відповідальність за зрив Мінського процесу точно має лягти на Росію», – стверджує президент.

Раніше постійний представник України в Організації об’єднаних націй Володимир Єльченко повідомляв, що президент Порошенко виступить під час сесії Генеральної асамблеї ООН 26 вересня 2018 року.

Читайте також: «Когда на Донбасс отправят миротворцев?​»

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської анексії Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці». За даними ООН, за час конфлікту загинули понад 10 тисяч людей.

Росія, яка подала до Ради безпеки ООН пропозицію щодо миротворчих сил організації на Донбасі, домагається, щоб ці сили дислокувалися тільки поблизу лінії контакту в місцях, де працюють спостерігачі ОБСЄ, і мали за завдання тільки охорону цих спостерігачів.

Україна і її західні союзники відкинули такі обмеження і наполягають, що ці сили повинні працювати на всій окупованій території Донбасу, включно з неконтрольованою нині ділянкою українсько-російського кордону, і мати широкий миротворчий мандат.

Крім того, Київ і Захід відкидають будь-яке узгодження подробиць можливої місії ООН із бойовиками, які не є стороною мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

Обговорення можливості та умов розміщення сил ООН на окупованій території Донбасу все ще триває.

XS
SM
MD
LG