Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч Додона і Зеленського: не забувати про Крим


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

(Рубрика «Точка зору»)

Президент Республіки Молдова Ігор Додон повідомив про домовленість зустрітися з новим президентом України Володимиром Зеленським. Сам Зеленський – як і представники оточення нового голови української держави – поки що ніяк не прокоментували телефонну розмову двох діячів і можливість їхньої зустрічі. Але якщо така зустріч дійсно станеться, вона буде означати відмову від основних принципів «кримської» зовнішньої політики української держави.

Ігор Додон після свого обрання президентом Молдови жодного разу не зустрічався з президентом України Петром Порошенком. Причина цього – аж ніяк не тільки у відвертій проросійській орієнтації молдовського президента і його постійних контактах із Володимиром Путіним. Із Путіним постійно зустрічаються і Олександр Лукашенко, і Нурсултан Назарбаєв, вони очолюють держави-союзники Росії. Але контакти з ними підтримувалися і після 2014 року.

Від своїх слів про Крим – тобто від заяви, яка поставила під сумнів територіальну цілісність України – Додон не відмовлявся ніколи

Відмінність Додона від Лукашенка, Назарбаєва або спадкоємця незмінного президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва в тому, що під час своєї передвиборчої кампанії майбутній президент Молдови називав Крим «фактичною територією Росії» (при тому, що контрольований Москвою придністровський регіон власної країни, так звану Придністровську молдавську республіку, називав молдовським).

Щоправда, після обрання президентом Додон пояснив, що ніхто в Молдові не збирається офіційно визнавати російський статус анексованого півострова (та й можливості такої у президента в Молдові немає, навіть якщо б Додон і захотів). Але від своїх слів про Крим – тобто від заяви, яка поставила під сумнів територіальну цілісність України – Додон не відмовлявся ніколи й неодноразово про це говорив, зокрема і в присутності свого головного політичного союзника – Володимира Путіна.

Якщо Володимир Зеленський зустрінеться з Ігорем Додоном без відмови останнього від своїх слів про «російський» Крим, зовнішню політику України на кримському напрямку, вважаю, можна буде з повною підставою вважати підірваною зсередини

Офіційний Київ відмовився від контактів із Ігорем Додоном саме через цю відверто антиукраїнську заяву. При цьому було підкреслено, що для проведення зустрічі з президентом України молдовський президент має офіційно дезавуювати слова про «російський» Крим.

Якщо Володимир Зеленський зустрінеться з Ігорем Додоном без відмови останнього від своїх слів про «російський» Крим, зовнішню політику України на кримському напрямку, вважаю, можна буде з повною підставою вважати підірваною зсередини. Зустріч із Додоном стане сигналом усім тим політикам, які хотіли б визнати російський статус півострова, але бояться це зробити через можливі українські протести та реакцію міжнародної спільноти. Але якщо Додон говорить про російський Крим – і розмовляє з українським президентом – то, значить, іншим можна також усе. Цілком очевидно, що перший крок до легітимізації російського статусу Криму самою Україною – причому на найвищому рівні – буде, таким чином, зроблений.

Якщо Зеленський зустрінеться з Додоном, Україні буде все важче захищати власну прихильність міжнародному праву щодо Криму

Втім, я не збираюся стверджувати, що Ігор Додон інтерпретує розмову з Володимиром Зеленським у своїх інтересах – хоча сам факт такої розмови вважаю серйозним політичним прорахунком нового президента і його оточення. Проте доводиться визнати, що ми знову й знову стикаємося із ситуацією, коли про контакти обраного президента України ми дізнаємося від його співрозмовників, а не від самого Зеленського або хоча б від його оточення. Такий підхід до інформування громадськості про перші кроки нового президента країни на міжнародному терені може спричинити незворотні наслідки для української держави і зовнішньополітичних можливостей країни.

Якщо Зеленський зустрінеться з Додоном, упевнений, Україні буде все важче захищати власну прихильність міжнародному праву щодо Криму.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал – на сайті Крим.Реалії

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG