Доступність посилання

ТОП новини

Численні ЗМІ у США вийшли з редакційними статтями на захист свободи преси


Газета Boston Globe стала ініціатором акції
Газета Boston Globe стала ініціатором акції

Близько 350 видань у США приєднались до акції на захист вільної преси і виступили проти частої критики ЗМІ з боку президента Дональда Трампа. Кожне з цих видань вийшло з редакційною статтею на загальну тему підтримки свободи преси.

Акція об’єднала як відомі видання, такі, як The New York Times, так і невеличкі місцеві газети. Видання The Boston Globe, яке виступило ініціатором акції, прирівняло політику Дональда Трампа до дій президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана та президента Росії Володимира Путіна.

Апологети Трампа наполягають, що він критикує лише упереджені репортажі, а не всю четверту владу. Однак власні слова президента знову і знову свідчать наскільки цинічним і нечесним є цей аргумент

«Трамп не може заборонити пресі тут робити свою роботу, звичайно, але модель того, як він підбурює своїх прибічників, нагадує дії авторитарних правителів 21-го сторіччя, таких, як Путін або Ердоган. Для того, щоб перекрити потік інформації, не потрібна офіційна цензура. Апологети Трампа наполягають, що він критикує лише упереджені репортажі, а не всю четверту владу. Однак власні слова президента знову і знову свідчать, наскільки цинічним і нечесним є цей аргумент», – пише видання.

Невелика місцева газета Tampa Bay Times із Санкт-Петербурга у штаті Флорида нагадує, що демократія потребує вільної преси.

«Вільна преса розбудовує основи демократії. Громадяни залежать від чесних, незалежних ЗМІ, для того, щоб отримувати точну потрібну їм інформацію про свій уряд, обраних лідерів та установи. Це настільки ж важливо для Tampa Bay і громад в усій країні, як і для Вашингтона, і Times серйозно ставиться до цієї відповідальності», – мовиться у редакційній статті Tampa Bay Times.

Не всі видання приєднались до акції. Так, популярне видання The Los Angeles Times вирішило утриматись від участі.

Видання пояснило, що ухвалило таке рішення «не тому, що ми не вважаємо, що президент Трамп не нападає на пресу цинічно, демагогічно і несправедливо – він так робив, і ми про це неодноразово писали».

Ми не хочемо створити враження, що ми отримуємо ідеї від інших або діємо у складі групи

«Редакція вирішила не писати про цю тему саме в цей четвер через те, що ми цінуємо свою незалежність», – наголосили журналісти видання.

У газеті підкреслили, що вони діють самостійно і незалежно. «Редакція The Los Angeles Times не говорить за The New York Times або The Boston Globe чи The Chicago Tribune. Ми поділяємо деякі погляди цих газет, але не погоджуємось із інших питань. Ми не хочемо створити враження, що ми отримуємо ідеї від інших або діємо у складі групи», – мовиться в заяві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG