Доступність посилання

ТОП новини

Оглядачі про політсилу Прилєпіна та інші «підставні» партії Кремля напередодні виборів у Росії


Письменник Захар Прилєпін під час оголошення утворення своєї політичної партії 1 лютого 2020 року
Письменник Захар Прилєпін під час оголошення утворення своєї політичної партії 1 лютого 2020 року

Мет'ю Лаксмор

1 лютого російський письменник Захар Прилєпін сидів на сцені, підключений до детектора брехні. Його свідчення проектувалися на великий екран над його головою.

Ця демонстрація була частиною презентації нової політичної партії Прилєпіна «За правду» націоналістичного спрямування, що відповідає трансформації російського письменника в останні роки від лівого дисидента до одного з найбільш відвертих прихильників російського президента Володимира Путіна.

У бурхливій, промові, в якій згадувалися і війни 16-го століття проти польських загарбників, і західна «русофобія», і попередження про поширення одностатевих шлюбів, Прилєпін оголосив, що «За правду» буде діяти у якості постійної армії для захисту інтересів Росії.

«Наше завдання – впливати на еліти, забезпечити зміну еліт та замінити ті еліти, які необхідно», – сказав він. «Ми не ворог держави. Ми справжній фундамент держави».

Але, незважаючи на цю демонстрацію та присутність зірок серед глядачів, в тому числі американського актора Стівена Сіґала, який має російське громадянство та був призначений Міністерством закордонних справ у 2018 році спеціальним посланцем з гуманітарних зв’язків із США, запуск партії «За правду» не похитнув російські політичні еліти. Подія взагалі здебільшого пройшла повз уваги широкого загалу.

З гучними, але невиразними лозунгами на кшталт «Росія була, є і буде імперією», «За правду» є лише однією з низки політичних партій, які Кремль допоміг «запустити» протягом останніх місяців напередодні виборів 2021 року до Державної думи, кажуть оглядачі.

«Розділити підтримку опозиції, створити ілюзію демократії»

Опитування громадської думки свідчать про широке прагнення до політичних змін у Росії. Один із способів Кремля вирішити цю проблему стала заміна уряду минулого місяця та ініціація змін до конституції.

Ці зміни дещо змінюють саму структуру влади. Цей процес розпочався після того, як Путін 15 січня заявив про необхідність змін під час своєї щорічної промови.

Також можна було побачити підсилення політичної активності, принаймні на папері. Міністерство юстиції повідомило про 39 нових груп за останній рік, при чому 17 з них сформувалися лише за останні три місяці 2019 року.

Критики стверджують, що хвиля утворення нових партій є частиною зусиль, щоб розділити голосування за опозицію та створити ілюзію демократії.

«Немає наміру створювати серйозну партійну організацію з регіональними осередками, органами керівництва, раціональною основою та довгостроковим баченням. Найголовніше – справити велике враження та привернути увагу ЗМІ», – цитує видання «Медуза» неназване джерело в адміністрації Путіна, називаючи нові структури «партіями телешоу».

Це могло звучати як критика, але це відповідає твердженням критиків Кремля про те, що ті партії є лише пішаками у зусиллях уряду досягти своїх цілей.

Регіональні вибори цієї осені стануть першим випробуванням для цих партій, які зможуть брати участь у виборах без додаткової необхідності збирати підписи, якщо вони перейдуть 5-ти або 7-відсотковий поріг голосів навіть в одному з региональних парламентів.

Якщо в них не вийде (що в даний момент очікується для більшості) вони можуть допомогти зменшити гнів виборців, не отримавши реального представництва, і допомогти правлячій партії «Єдина Росія», відібравши голоси у своїх основних конкурентів.

Конкурентами, про яких йде мова, є Комуністична партія, націоналіст ЛДПР Володимир Жириновський та «Справедлива Росія», які є єдиними іншими партіями у Думі. Вони часто підтримують Кремль у ключових ініціативах і вважаються частиною правлячої системи Путіна.

Але, так як Путін вже дбає про 2024 рік, коли він не може залишитися на ще один президентський термін, йому потрібна сильна «Єдина Росія», щоб підтримувати процес спадкоємства та можливий перехід на нову посаду, кажуть критики.

Лідер ЛДПР Володимир Жириновський
Лідер ЛДПР Володимир Жириновський

Нелегке завдання

За даними більшості опитувань рейтинг схвалення партії «Єдина Росія» залишається низьким і становить близько 30 відсотків. Це означає, що для забезпечення необхідними голосами може знадобитися свіжий підхід.

«Питання не в тому, щоб партій було багато, а щоб була штовханина у прохідного бар’єру, коли кілька партій отримують багато голосів, але бар’єр не долають. Але для цього вони повинні щось з себе представляти», – пояснив політичний аналітик Олександр Кинєв газеті «Ведомости».

За задумом чи ні, кожна з нових партій, створених від жовтня, виступає за те, щоб вибрати певні частини російського електорату:

  • «Нова Зелена альтернатива» спрямована на росіян, занепокоєних кліматичними змінами;
  • партія «Гідне життя» спрямована на російську молодь;
  • «Партія прямої демократії», заснована минулого місяця творцем популярної російської ігрової франшизи World of Tanks, націлена на геймерів.

Щоб вчасно зареєструватися для участі в осінніх виборах, нові партії повинні провести «офіційні запуски» до березня. Для цього їм буде потрібно щонайменше 400 членів і глав у принаймні 43 з понад 80 регіонів Росії.

Останнє, здавалося б, є неможливим завданням в умовах відсутності фінансової та політичної підтримки. Якщо вони не «спіткнуться» на цій перешкоді, сказав Кинев, багато хто, ймовірно, не зможе відкрити всі ці регіональні відділення до червня.

«Це можна зробити лише за допомогою прямої адміністративної підтримки», – сказав Кинев, використовуючи російський евфемізм для державного фінансування.

«Це буде тест: якщо [партія] швидко пройде реєстрацію, це означатиме, що це було зроблено під патронатом з боку влади», – додав він.

Наприклад, лідер російської опозиції Олексій Навальний, найвідоміший критик Путіна, вже сім років не може зареєструвати свою партію.

Аналітики та критики Кремля підозрюють, що деякі з нових партій можуть бути заздалегідь «обрані» для успіху, принаймні до виборів у Думу 2021 року.

«Медуза» на умовах анонімності цитувала чиновників двох регіонів, які сказали, що політтехнологи приїжджають із Москви з грудня, щоб допомогти призначити регіональних представників партії Прилєпіна «За правду».

Сам Прилєпін заперечив, що його партія отримує пряму підтримку Кремля. Але інші були більш сором’язливими. У радіоінтерв’ю незабаром після оголошення про заснування «Партії прямої демократії» у січні, творець World of Tanks Вячеслав Макаров з трудом окреслив політичні ідеї, які представляє його партія, і уникнув озвучення своєї думки щодо Путіна. На питання про контакти представників з адміністрацією президента, Макаров відповів, що ще має з ними зв’язатися.

«Я очікую, що мені доведеться налагодити контакт з ними», – сказав він, додавши, що «не має бажання воювати з чинною владою».

Читайте ще:

Україна для Козака: нове призначення у Кремлі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG