Доступність посилання

ТОП новини

Путін хоче, щоб західний світ вибачався перед Кремлем – Цимбалюк


Путін, Макрон та Меркель на Нормандському саміті рік тому
Путін, Макрон та Меркель на Нормандському саміті рік тому

9 грудня – рівно рік після паризького саміту, тобто першого (і поки останнього) спілкування президента України Володимира Зеленського з його російським колегою Володимиром Путіним не по телефону, а за столом переговорів. За цей рік Україна відкрила КПВВ у Щасті та погодила нові точки розведення сил чого вимагала Росія. Та внесла до тристоронньої контактної групи свій план врегулювання – який був Кремлем відкинутий, бо передбачав відновлення контролю над кордоном до виборів в ОРДЛО.

Сьогодні Україна і Росія обмінялися заявами про можливість нового нормандського саміту. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що «зустріч заради зустрічі непотрібна нікому», мотивуючи таку позицію тим, що Україна нібито не виконує паризькі домовленості річної давності. Україна в свою чергу нагадала, що обговорення політичної частини нормандських домовленостей 2019 року блокується Росією в ТКГ.

Директор українського Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця вважає, що у 2019-му Володимир Путін погодився на Нормандську зустріч, бо мав тактичний інтерес забрати полонених Україною російських найманців (наприклад, Цемаха). Але сьогодні інтересу до нової зустрічі у Путіна немає.

Яка мотивація Зеленського? Він справді сподівався на встановлення стабільного миру і пошук компромісу з Путіним, вважає Перепелиця. Але 2020 рік показав, що досягти компромісу неможливо.

«Не можна сказати, що Зеленський зацікавлений у капітуляції. Він, навпаки, намагався зберегти обличчя України і не поступитись питанням суверенітету», – переконаний він. Тому українською стороною твердо висувалась вимога вивести війська до виборів в ОРДЛО.

«Порошенко теж намагався вести ці діалоги з Путіним, і нічого не виходило. Ці формати демонстрували свою недієвість. Тому що не було сумісності інтересів. Переговори можуть давати продуктивний результат, коли є певна спільність інтересів. У нас з Росією йде війна, а це такий стан відносин, коли інтереси взаємовиключні», – каже Перепелиця.

Загалом, затягування Нормандської зустрічі неважливе для розв'язання конфлікту на Донбасі, вважає він, адже шість років показали, що компромісу досягти в принципі неможливо. Росія вимагає капітуляції. «Путін не для того починав цю війну, щоб потім іти Україні на поступки».

Проте, кореспондент інформагентства «УНІАН» в Москві Роман Цимбалюк вважає, що спроби Зеленського і його команди показати, що вони «не такі кровожерливі, як Порошенко», лише смішать Кремль.

«Росіяни грають зовсім в іншу гру. Щоб зустрітися наступного разу з Путіним, Зеленський має щось дуже круте пообіцяти російський стороні, де вони підуть на поступки. Не просто так росіяни завжди вимагають, щоб був підготований проект документу, який будуть підписувати лідери держав. Минулого разу це була формула Штайнмаєра. Вони хочуть визнання окупаційних адміністрацій. Вони хочуть визнання, що росіян на Донбасі – немає. Вони хочуть визнання, що у нас громадянська війна. Вони хочуть, щоб західний світ вибачився перед Кремлем», – каже Цимбалюк.

Дивіться та слухайте більше в ефірі Радіо Донбас.Реалії:

А ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ – ТУТ.

Радіо Донбас.Реалії працює по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безкоштовно). Ваше ім'я не буде розкрите.

XS
SM
MD
LG