Доступність посилання

ТОП новини

У м’ячі, подарованому Путіним Трампу, міг бути передавач – агентство


Подарунок російського президента Володимира Путіна президентові США Дональду Трампові минулого тижня, футбольний м’яч, викликав багато застережень – і деякі з них лише наполовину жартівливі – про те, що сувенір з Кубка світу може прослуховуватися.

Як повідомляє агентство Bloomberg, виявляється, вони не були зовсім помилковими: маркування на м’ячі вказує на те, що він мав містити мікросхему з крихітною антеною, яка передає сигнал на телефони поблизу нього.

Але це не шпигунський пристрій, зауважує агентство: мікросхема є рекламованою особливістю м’яча виробництва компанії Adidas AG.

Фотографії з прес-конференції в Гельсінкі, де Путін вручив м’яч Трампові, показують, що він мав логотип системи передачі даних Near-Field Communication (NFC). У процесі виробництва мікросхема NFC розміщується всередині м’яча під цим логотипом, що нагадує значок сигналу WiFi, повідомляє веб-сайт Adidas.

«Тепер м’яч на його стороні» – Путін подарував футбольний м’яч Трампу (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Мікросхема дозволяє прихильникам отримувати доступ до відеозаписів про гравців, змагання та іншого контенту, якщо наблизити мобільний пристрій до м’яча, пояснює Bloomberg. Ця функція передбачена у м’ячі матчу кубка Чемпіонату світу з футболу 2018 року, який продавався на сайті Adidas за 165 доларів (за останній тиждень ціну знизили до 83 доларів).

Компанія Adidas відмовилася коментувати, чи може мікросхема бути носієм для хакерської атаки з боку росіян.

Хоча логотип на м’ячі рекламував присутність мікросхеми, з фотографій неможливо визначити, чи мікросхему могли видалити і замінити її шпигунським механізмом або чи цілий м'яч міг бути спеціально зробленим для цієї події і лише нагадувати згадану модель м’яча Adidas.

«Процес перевірки безпеки, який робиться для всіх подарунків, був здійснений і для футбольного м’яча, – заявила прес-секретар Білого дому Сейра Сандерс в електронному листі. – Ми не збираємося додатково коментувати процедури безпеки».

Білий дім відмовився сказати, чи були виявлені які-небудь зміни в м’ячі, пише агентство.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG